Vijesti

4 ideje o tome kako koristiti bundeve za Noć vještica

Sjećate li se koliko je bilo zabavno kad ste sami kao dijete rezbarili bundeve, a zatim se u mraku divili svom svijetlom stvaranju? Rezbarenje bundeva samo je jedan od načina kako da s djetetom obilježiš Noć vještica. Pročitajte i ostale ideje za obiteljska druženja s bundevama posljednjeg dana listopada.

1. Rezbarenje bundeve, važan zadatak za Noć vještica

Jeste li znali da rezbarenje bundeva dolazi iz engleskog srednjovjekovnog običaja gdje su ljudi tražili hranu od vrata do vrata u zamjenu za molitvu za mrtve, noseći lampione od izdubljene repe? Sredinom 19. stoljeća bundeve su se umjesto repe počele koristiti u Americi, odakle je ideja opstala do danas. Probudite svoj dječji nestašluk i obilježite dan mališanu tako što ćete s njim izrezbariti bundevu. Najprikladnije su velike bundeve koje možete dobiti na seoskim farmama. Ali možete se poigrati i s jestivim muškatnim bundevama. Kako nebi propala, evo nekoliko recepata za iskoristiti bundevu  sljedeći dan.

2. Pripremite ova tri jela od bundeve, koja će vaša djeca obožavati

Juha od bundeve  često se nalazi na jelovniku mališana jer je jedno od prvih dječjih jela kada im uvodimo gustu hranu. Juhu možete pripremiti od muškatne ili hokaido bundeve koja je slađa i kremastija. Za intenzivniji okus juhu možete pripremiti samo od bundeve, a ako želite blaži okus pripremite je zajedno s krumpirom. Koji god način pripreme odabrali, tajna slatkog okusa je ako prepećete bundevu u pećnici nekoliko minuta prije kuhanja. Upozorenje: intenzivna narančasta boja vašem će mališanu brzo dati nadahnuće za umjetničko trackanje, pa se preporuča upotreba podbratka.

Njoki od bundeve biti će iduće omiljeno jelo vaše djece. Pripremite ih slično kao i krumpirove njoke, osim što umjesto krumpira koristite bundevu, no umjesto da ih prekuhate, ispecite ih u pećnici. Njoki od bundeve mogu biti ukusan prilog ili ih možete samostalno pripremiti. Ako ih popržite na maslacu s listovima špinata i gratinirate sirom dobit ćete jelo koje oduševiti cijelu obitelj. Njoki od bundeve također mogu biti izvstan način da izbirljivom djetetu predstavite poznato jelo malo drugačijeg okusa.

Osim juhe od bundeve, jedno od najjednostavnijih i najukusnijih jela je pire od bundeve. Slično kao i njoki, umjesto kuhanja bundevu je potrebno prepeći u pećnici, jer će se tako osloboditi više vlage, a bundevu će učiniti kremastijom. Ako vas dijete promatra tijekom pripreme kako se »igrate« s bundevom i pripremate jela od nje, potaknut ćete mu apetit i radost u jelu. Pogotovo ako ga poslužite u zanimljivom setu za jelo i vrijeme za ručak učinite zabavnijim.

3. Ideje za strašne grickalice

Možda to neznate, ali od bundeve možete pripremiti ukusne deserte. Za slatka jela od bundeve najbolji izbor su bundeva s maslacem punog i slatkog okusa i kremaste teksture. Od bundeve možete pripremiti i muffine od bundeve ili kolačiće, koje ukrašavate nadjevima, bojama ili dodacima u stilu Noći vještica, ili vafle od bundeve, kolač od bundeve, mramorni kolač od bundeve… Pregledajte malo web, ima jako puno recepata.

4. Pripremite jesenske dekoracije

Imate veliku količinu ukrasnih bundeva i neznate što s njima? Probudite svoju kreativnu žicu i stvorite prekrasne jesenje ukrase. Kombinirajte ugodno s korisnim i prošetajte šumom sa svojim mališanom i usput uberite kestene, žireve i lišće i stvorite prekrasne jesenje ukrase za stol. Uz malo vještine također možete izraditi i svijećnjake ili ukrasiti posude ukrasnim bundevama. Izložite velike bundeve, izrezbarene kreacije i zastrašujuće ukrase u svom dvorištu ili na balkonu.