Vijesti

Kupanje bebe – zabava bez granica!

Prvo kupanje djeteta smatra se jednim od najvećih izazova svakog roditelja. Nakon rođenja, kupanje bebe je prvi ponovni kontakt s vodom, jedinstveno iskustvo koje neke bebe prihvaćaju i smiruju, a drugim bebama je prilično neugodno, te plaču. Kupanje je važno za svaku bebu, bez obzira sviđalo joj se to ili ne. Možda će od početka bebe više plakati, ali uz pravi pristup i opuštenu atmosferu beba će se opustiti i uživati. U nastavku članka dijelimo nekoliko praktičnih savjeta kako početi kupati bebu i kako to učiniti zabavnijim i opuštenijim za dijete, a i sebe.

Kada okupati bebu po prvi put?

Kada će te moći bebu okupati po prvi put, ovisi o stanju bebinog pupka. Naime, dok ostatak pupkovine na pupku ne otpadne i potpuno ne zacijeli, beba se ne smije kupati, već se samo lagano pobriše mokrom krpicom. Za prvo kupanje, preporučuje se pričekati 10-ak dana nakon rođenja, no kada će biti pravo vrijeme, to će procijeniti patronažna sestra, koja će vam zasigurno pomoći i pri prvom kupanju. Prijevremeno kupanje bebe može uzrokovati infekciju koju nijedna majka ne želi. Uz to, bebe se rađaju s posebnim voštanim premazom koji regulira temperaturu i održava kožu hidratiziranom, tako da pranje (osim stražnjice) prvih dana nije niti potrebno.

Na koji način kupati bebu?

Prvo kupanje može biti pravi izazov i za vas i za bebu, koja će se nakon rođenja prvi put upoznati s nečim novim i dosad nepoznatim. Znajte da dijete osjeća vaše raspoloženje, vaše osjećaje, stoga je važno da ste opušteni i samouvjereni. Svaka novopečena mama na početku uči i nema ništa loše u ako ste shvatili da nešto niste učinili dovoljno dobro kako vam je to pokazala patronažna sestra.

Pravilo, da je dobra organizacija već pola posla, isto vrijedi i kod kupanja. Prije nego kreneš s kupanjem bebe, možete se pripremiti sljedeće:

Napunite kadicu za kupanje s 5 cm vode zagrijane na 37 °C. Pokraj kadice pripremite ručnik na koji ćete staviti otvorenu tetra pelenu, a pri ruci imajte i sapun i rukavicu za pranje. Prilikom kupanja, bebu nikada  ne  smijete ostavljati bez nadzora! Ako nešto zaboravite, neka vam partner priskoči u pomoć ili uzme bebu u naručje.

Zamotajte bebu u tetra pelenu i stavite je u kadu s glavom naslonjenom na ruku/podlakticu. Postepeno skidajte pelenu u koju je beba umotana i polako i nježno polijte vodom ruke, noge i trbuh. Na ruku možete staviti mekanu rukavicu za kupanje, ali je malo utrljajte na tvrdi sapun. Kada perete glavu, nagnite je malo unatrag da voda ne bi curila djetetu u oči. Ne pretjerujte s pranjem, ali svakako operite sve skrivene kutove – između prstiju na rukama i nogama, iza ušiju, na stražnjici i spolovilu te ispod pazuha.

Kada je kupanje završeno, stavite bebu na već pripremljeni ručnik s tetra pelenom, kojom je najprije nježno utoplite, a zatim umotajte u prethodno pripremljeni mekani ručnik. Posebno su zgodni oni ručnici s kapuljačom koja ujedno štiti i grije glavu bebe. Po potrebi namažite bebu losionom, stavite joj pelenu i obucite je. Bebe je dovoljno kupati dva do tri puta tjedno.

Evo nekoliko savjeta kako plivanje učiniti zabavnom aktivnošću

● Nikada nemojte kupati bebu duže od 12 minuta.

● Osim odgovarajuće temperature vode, potrebno je osigurati i odgovarajuću sobnu temperaturu, koja bi trebala biti oko 24 °C.

● Ako nemate termometar pri ruci, temperaturu vode možete procijeniti tako da u vodu uronite svoj lakat.

● Nikada ne brišite bebu ručnikom, samo je nježno tapkajte ručnikom.

● Kupanje opušta i umara bebu pa se preporučuje kupanje navečer prije spavanja.

● Bebu kupajte kada je opuštena i dobro raspoložena. Nemojte je početi kupati odmah nakon jela ili kada je već prilično gladna.

● Kako biste odvratili bebu tijekom kupanja, možete joj pripremiti tihu glazbu ili pustiti svjetlosnu projekciju na stropu.

Sada kada znate sve tajne uspješnog kupanja bebe, vrijeme je da krenete i uživate u svakom trenutku prilikom kupanja. Vjerujte nam, uživat ćete u svakom kupanju sve više, a od velike pomoći će vam biti mekani i atraktivni tekstilni proizvodi Bubaba by FreeON. Ovaj tjedan, od 7. do 17. veljače 2022., pregledajte FreeON.hr i iskoristite 13% popusta na svu Bubaba by FreeON posteljinu i drveni krevet FreeON Dream.