Vijesti

Potaknimo govor kod djece

Kao buduća majka radovala sam se druženju s djetetom tijekom trudnoće; igrama, razgovorima o svakodnevnim stvarima, pričanjem bajki i, kao velika ljubiteljica knjiga i čitanju s djetetom. Jedva sam čekala trenutak kada će moje dijete prvi put reći riječ mama, kada će početi govoriti prve riječi, govoriti, razgovarati sa mnom …

Stručni izvori kažu da je djetetov govorni razvoj najintenzivniji u predškolskom razdoblju, ali započinje u trudnoći i nastavlja se rođenjem, kada dijete komunicira s nama svojim plačem. Kao i mnoge majke, ubrzo sam saznala da postoji nekoliko vrsta plača – znala sam kad je plakao jer je bio gladan, a kad je plakao da mu treba samo utjeha ili moja animacija.

Naime, roditelji su djetetov govorni uzor od samog početka. Prema mišljenju stručnjaka, majčin je glas taj koji je prvi i najbolji učitelj.

Od rođenja sam Luki pjevala dječje pjesme, razgovarala s njim i, naravno, igrala se. Oponašala sam razne zvukove životinja, pokazivala mu i imenovala jednostavne predmete te oponašala govor i zvukove njegovih igračaka. Vrlo brzo je dobio i prvu knjigu, listao je s takvim oduševljenjem i gledao slike u njoj, pa smo odmah znali da će knjige biti njegova strast. Tada je njegov omiljeni kutak bio na kauču ili na podu na podlozi za igru i, naravno, u sigurnom krilu njegove majke.

Kako potičemo govorno-jezični razvoj u svom domu otkad je beba narasla?

Uz čitanje i pripovijedanje, stvaranje i igranje s lutkama, pripremila sam mu i njegov kutak za čitanje.

Luka je iz male štruce narastao u mališana, a podloga za igru za bebe zamijenili su razni kreativni kutevi, od kojih je jedan definitivno vrlo popularan kut za čitanje u kojem provodi puno vremena. Budući da je naša zbirka knjiga već prilično opsežna, uredili smo dva kuta za knjige: jedan u dnevnoj sobi kako bismo imali više prostora i kako bismo svi mogli biti tamo, čak i kad, recimo, mama kuha ili slaže rublje, a drugi u njegovoj sobi. Sudjelovao je i u opremanju i uređenju, ponosno slagajući knjige na police, prostirući mali tepih na pod i postavljajući na njega dva ukrasna jastučića, gdje se može malo odmoriti ili leći i pogledati knjige iz svoje kolekcije.

Ubrzo nakon što je počeo hodati, postavila sam si novi projekt – preurediti i opremiti njegovu dječju sobu i kut za čitanje u njoj.

Naime, volim pratiti modne trendove opremanja dječjih soba, pa sam već unaprijed znala koje komade namještaja želim u Lukinoj sobi.

Jedan od njih bio je i dječji stol “MUST HAVE” sa stolicama u neupadljivim bojama kako bi mogao biti prikladan za bilo koji stil sobe. Stol je nedavno postao trend u dječjim sobama.

 

Baš sam se razveselila kad sam otkrila Bear, set koji sadrži stol i 2 stolice. Ovaj lijepi drveni stol sa stolicama modernog i šarmantnog dizajna u prekrasnoj bijeloj i natur boji neizostavni je dodatak u bilo kojoj dječjoj sobi. Visina stola je taman toliko da ga dijete može duže vrijeme koristiti. Primjeren je za stvaranje, čitanje ili igranje. Stolice imaju maštovit izgled s naslonom u obliku medvjeda. Kombinacija boja dobro se slaže s bilo kojim stilom dječje sobe, pa je prikladna i za dječake i za djevojčice. Set stol sa stolicama predstavlja tu top točku u našem kutu za čitanje i Luka je apsolutno obožava.

To iz iskustva govori majka Maja Krajnc, majka, učiteljica, lektorica, blogerica, kreatorica, web stranica, Izziv – mamin brlog.

Dječji tjedan

Kao i posljednjih nekoliko godina, u listopadu se također fokusiramo na djecu. „Odgovor je razgovor“ ovogodišnja je tema [DJEČJI TJEDAN] koja je započela 5. listopada 2020.

Roditelji, budimo uzor našim najmlađima. Na pitanja [ZAŠTO] koje naše male “pitalice” toliko vole koristiti i često nas ostavljaju otvorenih usta, pokušavamo se oduprijeti odgovorima poput: “Zato” ili “Jer sam tako rekla.”, “Pitaj tatu.” itd. Naša su djeca željna znanja, zato si odvojimo vrijeme, razmislimo i dajmo jednostavna, ali sadržajna i korisna objašnjenja. Uzmimo vrijeme za razgovor, to je investiranje u našu djecu.

Dječji tjedan® 2020: Odgovor je razgovor, 5.-9. Listopada

Razgovarajte s djecom svaki dan kako bi izrasla u zrele i odgovorne ljude!