Vijesti

Razvoj djeteta tijekom prve godine života

Potreba za kretanjem osnovna je potreba svakog čovjeka. Temelji za kretanje postavljaju se u prvoj godini djetetova života i smatraju se najvažnijim u procesu zdravog razvoja. Kretanje ne utječe samo na motoričke sposobnosti djeteta, već potiče i kognitivni razvoj mozga. U ranom djetinjstvu kretanje i igra su povezani, što je posebno važno, jer dijete na razne načine možemo poticati na kretanje, ali ti poticaji moraju biti što zabavniji za dijete.
U nastavku pročitajte koje su razvojne faze vašeg djeteta tijekom prve godine života i na koji način ga možete usmjeriti ili potaknuti.

1. mjesec: refleksni pokreti

Novorođenčad još nije jako aktivna u smislu kontroliranog kretanja, ali je njihovo kretanje započelo i to s refleksnim pokretima, jer u njima sudjeluje cijelo tijelo. Primjerice, uhvati svoj prst i drži ga, otvori usta kada dotakne obraze, ako ispruži nogu, odmah je savije unatrag i sl… Osjetila novorođenčeta tek se razvijaju, ali su najosjetljivija na boje, mimiku i pokrete… Stoga je dobro potaknuti njegovu znatiželju uz pomoć različitih zvukova, boja i oblika. Vrtuljak iznad dječjeg krevetića ili podloga za igru s raznim oblicima i zvečkama, idealni su prijedlozi za poticaj na kretanje.

2. mjesec: prvi kontrolirani pokreti

U drugom mjesecu beba već može pomalo kontrolirati svoje pokrete. Refleksnih pokreta je sve manje, češće ispružuje ruke i noge, otvara dlanove i već podiže glavu od tla. Tijekom ovog mjeseca dijete također počinje biti svjesno svoje okoline. Uspostavlja kontakt očima i prati pokrete, okreće se prema izvoru zvuka, prepoznaje glasove, a također vam daje osmijeh kojim privlači pažnju i pobjeđuje strah. Za to vrijeme važno je što više razgovarati s bebom i poticati je na kretanje stiskanjem – dodirima, kretanjem u prostoru i zvučnim igračkama.

3. mjesec: vrijeme za istraživanje

U trećem mjesecu beba već savladava mišiće vrata i leđa, pa je sposobna držati glavu u srednjem položaju i gledati lijevo ili desno. U ležećem položaju oslanja se na laktove te se diže i spušta. Dolazi do stalnih malih pokreta cijelog tijela, što je bitno za postizanje stabilnosti i osjećaja centra ili središta. U tom razdoblju poboljšava se koordinacija ruku i vid, pa dijete počinje intenzivnije istraživati ​​svoje tijelo i okolinu rukama – dodiruje uši, glavu i noge, hvata se za predmete, u usta stavlja igračke, tetra pelene ili deku… Tijekom ovog perioda, potrebno je poticati dijete prikladnim igračkama, kao što su zvečke, podloge za igru, različiti oblici, mekane igračke…

4. – 5. mjesec: podizanje gornjeg dijela tijela od poda

Negdje oko četvrtog mjeseca beba uspostavlja kontrolu nad mišićima vrata i glave, ležeći na trbuhu već može podići glavu i nasloniti se na ispružene ruke. Ovakav položaj neophodan je za jačanje mišića vrata i gornjeg dijela leđa, što dovodi do sljedeće razvojne faze. Za to će biti od iznimne koristi podloga za igru. U tom periodu mališani postaju pravi mali akrobati. Noge podižu u zrak, dodiruju si nožne prste, stavljaju stopala u usta, a kasnije, uz potporu, polako sjedaju, te će im od iznimne koristi biti gnijezdo ili jastuk. U ovome razdoblju postaju zanimljive zvučne igračke, slušanje bajki i glazbe, što može pomoći i utjecati na promicanje razvoja govora.

6. – 9. mjesec: samostalno sjedenje

Tijekom ovog perioda, većina beba svlada okretanje u oba smjera, poznato kao okretanje. Kada leži na leđima, beba već gleda u stranu ili natrag i okreće se samostalno na trbuh. S prvim puzanjem počinje se samostalno kretati po prostoriji, a za to vrijeme usvaja i samostalno sjedenje i igranje u ovome položaju. Uz samostalno sjedenje vrijeme je i za uvođenje krute hrane, što znači da će beba u hranilici dobiti svoj prostor za stolom, a duboku košaru će moći zamijeniti sportski dio ili kišobran kolica, koja će mu omogućiti aktivnije praćenje okoline tijekom šetnje.

10 – 11. mjesec: prvi koraci

Svakim danom beba sjedi sve samostalnije i uspravnije, a također se može i samostalno posjesti. Ravnoteža se poboljšava, zauzima četveronožni položaj i počinje puzati, kotrljati se i kliziti po površini. Uz potporu pokušava se uspraviti na noge, a neki uspiju i samostalno stajati nekoliko sekundi. Za to vrijeme važno je da roditelji odgovarajućim igračkama osiguraju zdrav razvoj djece, a s druge strane i njegovu sigurnost. Brzo ćete primijetiti da ako na trenutak skrenete pažnju s djeteta, mališan će već biti na drugoj strani prostorije. U određenim situacijama su vrtići ili prijenosni krevetići neizostavni dio opreme za sigurnu igru ​​djeteta.

12. mjesec: puhanje rođendanske svjećice na obje noge

Godina je prošla, a mališan stoji pred vama. Neka djeca puše svoju prvu svjećicu na torti na dvije noge. Svatko se razvija svojim tempom i u svom ritmu, možda vaš mališan još ne hoda, ali to nije ništa ozbiljno. Sigurno već možete primijetiti da je pokušavao napraviti samostalno prve korake. Kad nauče kako koristiti noge, još su pomalo nespretni i nestabilni, naprave nekoliko koraka, a uzdignute ruke pomažu im u ravnoteži. Možete potaknuti svoje dijete da hoda kroz igru, na primjer, tako što ćete otići na drugi kraj sobe i ispružiti ruke i tako ga potaknuti da dođe do vas.

Ako vaše dijete nešto ne svlada u određenoj dobi, nemojte paničariti, te se usmjerite na aktivnosti koje biste već trebali savladati ili pak preskočite razvojne faze. Svako dijete je jedinstveno, treba mu možda više ili manje vremena, te će definitivno jako brzo doći vrijeme kada će trčati okolo i juriti! Neka bude spontano i razigrano, tako da svaka prekretnica bude jedna velika radost za oboje.