Vijesti

Tvrdoglavost kod djeteta – kako se nositi s njom?

Nekontrolirano plakanje usred dućana, bacanje na pod u javnosti, lupkanje nogicama, bacanje igračaka… Možda ste se već susreli s jednom od navedenih situacija, ali ako niste, velike su šanse da ćete se svakako susresti… Ispadi tvrdoglavosti i bijesa sasvim su normalna pojava, posebice u razdoblju razvoja i upoznavanja emocija, a to je obično oko druge godine. Naravno, takvo ponašanje za roditelja može biti jako stresno i iscrpljujuće, a pogrešan odgovor ili reakcija može imati velike posljedice na kasniji djetetov razvoj. Zato je važno znati prepoznati tvrdoglavost kod djeteta, te kako reagirati u tim situacijama i što činiti da ih spriječite.

Što je zapravo tvrdoglavost?

Djeca su od rođenja navikla da se svijet vrti oko njih, da budu u centru pažnje i ljubavi. Kada postanu svjesni o tome s 2 godine, normalno je da očekuju da će im se želje uvijek ostvariti. Ako se ispunjenje želja ne dogodi, oni najčešće odgovaraju tvrdoglavošću i ljutnjom, što nije ništa drugo, nego njihov pokušaj utjecaja na aktualna događanja. Tvrdoglavost je emocionalni ispad kada se dijete osjeća bespomoćno i ne može kontrolirati vlastiti ispad. Iako zvuče neugodno, ispadi bijesa su u potpunosti normalni, pa čak i zdravi za djetetov emocionalni razvoj ako na njih pravilno reagiramo od samog početka.

Mislite li da je vaše dijete tvrdoglavo? Ovo nije nužno uvijek loše. Pogotovo u kasnijem razdoblju i odrasloj dobi, tvrdoglavi karakter može se pokazati kao velika prednost. Tvrdoglava djeca ili ljudi s ovom vrlinom od ranog djetinjstva obično se smatraju uspješnijim jer su više orijentirani na ciljeve i usmjereni prema postizanju svog cilja. Osim toga, znaju se bolje postaviti, a kako je često sve po njihovom, smatraju se zadovoljnijima.

Od bacanja po podu do ignoriranja

Ispadi tvrdoglavosti mogu izgledati različito, od toga da se dijete baca na pod, vrišti i ucjenjuje, do toga da vas ignorira ili radi upravo suprotno od onoga što mu govorite. Najveća pogreška koju možete napraviti kada tvrdoglava osoba izbije je podmititi, grditi, vikati ili čak kazniti dijete. Tvrdoglavost je djetetov osjećaj bespomoćnosti i uz takav odgovor ono će samo još jače osjećati bespomoćnost, što znači da će biti još nezadovoljnije, ljutito, nesretno i plačljivo.

Kako pravilno reagirati na ispade tvrdoglavosti?

Obično kroz svoju tvrdoglavost, dijete želi privući pažnju roditelja. Važno je biti svjestan da postoji nekoliko načina da se na njih pravilno reagira.

  • Prvi način je ignoriranje. Ako Vas dijete ucjenjuje vlastitom tvrdoglavošću, jednostavno ga zanemarite i dopustite mu da prepozna “neprimjereno ponašanje” i s vremenom će se smiriti. Naravno, za to je potrebno „ledeno srce“ koje se ne lomi i jaka ustrajnost od Vaše strane.
  • Drugi način upravljanja tvrdoglavošću i ljutnjom je razgovor i razumijevanje, gdje pokušavate umiriti dijete pitanjima i saznati zašto je ljuto i što osjeća. Tako mu svojom empatijom dajete do znanja da ga razumijete i da mu želite pomoći. Možete odgovoriti i povlačenjem, odnosno poslati ga u njegovu sobu da se smiri ili se sami udaljite od njega.
  • Jedan od mogućih pristupa je odvratiti pozornost igračkom ili nečim sličnim, ali ne pametnim uređajima ili televizorom.

Kroz različita razdoblja odrastanja svakako ćete isprobati različite pristupe, neki će rezultirati boljima, drugi lošijima. Ali sigurno će doći dan kada nećete imati energije i strpljenja i jednostavno ćete se prepustiti njegovoj tvrdoglavosti. Česti ustupci se naravno ne preporučuju, ali neće biti „smak svijeta“, a i vi nekad malo popustite.

Kako ih izbjeći?

Roditelji najbolje poznaju svoju djecu i brzo prepoznaju situacije i znakove koji upućuju na to da će dijete “reagirati”. Među glavnim okidačima tvrdoglavosti su umor, glad, žurba i promjena okoline. Vjerojatno i kod sebe primjećujete da ste puno razdražljiviji nakon neprospavane noći, na prazan želudac ili nakon stresnog jutra. Pa kako dijete ne bi bilo takvo?

Prvi korak u izbjegavanju stresnih situacija koje uzrokuju ispade je uspostavljanje dnevnog reda i rutine. Ako dijete zna što mora raditi u određenom dijelu dana, primjerice: kad ustane, kad krene u vrtić, kad se igra i kad spava, dan će biti manje stresan i nepredvidiv. Također je važno dati djetetu mogućnost izbora umjesto zapovijedanja, ali pažljivo. To ne bi trebalo značiti da ima mogućnost ne pospremati ili pospremati igračke, već igračke pospremiti prije ili poslije večere. Uvjetovanje i upute u obliku zahtjeva također su česta pogreška, što vam daje mogućnost da ih od početka odbijete.

Razdoblje ispada tvrdoglavosti kod djeteta je sastavni dio svakog roditeljstva. To je prvi način na koji će dijete pokušati ostvariti svoje pravo, a ako su mala djeca jača od vas, radnja se događa upravo ustrajnošću. Kad se nosite s ispadom tvrdoglavosti, imajte na umu da ste vi roditelj i vi postavljate pravila, ali naravno tu i tamo poneka iznimka neće škoditi.