Vijesti

5 korisnih savjeta za olakšavanje dojenja!

Do prije nekoliko desetljeća, kada je zamjensko mlijeko ušlo u igru, majčino mlijeko bilo je jedini izvor koji je hranio generacije djece! Dojenje je prekrasno i privilegirano iskustvo za majke. Iako si na početku dojenja i možda ne ide sve onako kako bi željela, možemo te utješiti da nisi jedina. Vjerujemo da ćeš  uz malo pomoći i informacija sama uspjeti riješiti sve probleme, a naš savjet također može pomoći.

 1. Osiguraj si udobnost tijekom dojenja

Tvoje raspoloženje značajno utječe na laktaciju, odnosno stvaranje mlijeka u dojkama. Dovoljna količina oksitocina bitna je za dojenje , koje se najviše izlučuje kada ste opušteni, smireni, zadovoljni i odmorni. Iskoristi porodiljni dopust na najbolji način i posveti ga svojoj bebi. Posveti se upoznavanju djeteta i sebe i što je najvažnije, nemoj dopustiti da ti iskustva drugih majki stvaraju dodatni stres. Svako je dijete jedinstveno, ima svoje potrebe i svoje vrijeme za postizanje razvojnih procesa.  Priušti si odmor i dragocjeno popodnevno spavanje bez grižnje savjesti, iako će to značiti da će hrpa prljavog rublja ili posuđa morati pričekati sljedeći dan. U svakom slučaju započni dojiti opušteno, ne žuri i budi strpljiva. Da, ponekad može potrajati , pa za veću udobnost još u trudnoći nabavi jastuk za dojenje i upotrijebi ga – bit će ti lakše! Čaša vode neka ti bude uvijek na dohvat ruke!

 1. Pokušaj s različitim položajima

Je li ti se već dogodilo da dojiš, ali je beba odjednom počela padati na težini i odbijati dojku? Možda je vrijeme da isprobaš neki drugi položaj koji će ti  pružiti veću udobnost i koji će stoga biti ugodniji za oboje. Evo nekoliko najčešćih i najpopularnijih načina za mame:

 • Položaj kolijevke – najtradicionalniji je položaj koji koriste mnoge majke. Ako dijete siše npr.na desnoj dojci položite ga na svoju desnu ruku, glavu i leđa na podlakticu, a guzu na dlan. Lijevom rukom možete pridržavati dojku. Dijete mora cijelim tijelom biti okrenuto prema vama ( pazite na položaj glavice) djetetovo uho, rame i bok mora biti u jednoj ravnini.
 • Obrnuta kolijevka – smatra se omiljenim položajem majki.  Za ovaj položaj odličan izbor je  jastuk za dojenje, na koji dijete staviš ispred sebe u ležeći položaj. S jednom rukom držiš i podupireš bebu, a s drugom rukom koja je uz glavicu podupireš dojku.
 • Ležeći položaj – položaj koji će vas najviše opustiti i izvrstan je za popodnevno hranjenje, koje će ujedno biti i tvoj odmor.  Udobno se smjesti u ležeći položaj na kauču ili fotelji, a bebu položi na bok, privuci je tijesno uz sebe i nježno uz dojku.
 • Bočni položaj – izvrstan položaj za noćno hranjenje ili ako si često umorna. Lezi na bok i laktom si podupri glavu. Beba bi trebala biti okrenuta prema tebi, na leđima ili djelomično na boku i poduprt jastukom ili pletenicom. Neka beba siše onu dojku sa strane na kojoj ležiš.
 • Položaj koale – Sjedni na pod prekriženih nogu ispred sebe i stavit bebu na koljena. S rukom koja je na strani podupireš  bebu,  a drugom rukom dojku.
 • Položaj nogometne lopte – prvi položaj koji nauče nove mame. Izgleda kao da bebu nosiš ispod pazuha, ali u stvari ti udobno leži ispod ruke, a dlanom nježno podupireš glavicu. Ako bebu držiš s desne strane, onda neka sisa desnu dojku.
 1. Povećaj laktaciju odnosno stvaranje mlijeka

Jednadžba za stvaranje više mlijeka je jednostavna – što više  dojiš , više mlijeka imaš . Često dojenje potiče proizvodnju novih količina mlijeka, pa iskoristi svaku priliku da probaš podojiti dijete. Ako beba ne popije svo mlijeko, izdoji ga prsnom izdajalicom. Takvo mlijeko možeš čuvati u hladnjaku za kasniji obrok. Laktaciju također možeš potaknuti pijenjem više vode ili čajeva za dojenje. Čaj od komorača i čaj od kima posebno su učinkoviti. Uz to, opskrbu mlijekom povećava topli tuš, topli oblozi na prsima, vježbe disanja, masaža dojki prstima od ruba dojke do bradavice.

 1. Briga o sebi također je briga o bebi

Sve s čime se sama hraniš, posredno se hrani i tvoje  dijete, zato jedi kvalitetnu i uravnoteženu hranu, izbjegavaj loše hranidbene navike i namjerno mršavljenje. Poslijeporođajni kilogrami ne bi te  trebali zabrinjavati, jer samo za proizvodnju mlijeka tijelo troši do 500 kalorija dnevno! Preporučujemo da u svoju prehranu uvrstiš  puno voća i svježeg povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda. Konzumacija određene hrane poput zobi, mrkve, lososa, špinata, češnjaka, ječma, slanutka i smeđe riže dodatno stimulira mliječne žlijezde na stvaranje mlijeka.

 1. Uz Close & Free krevetić dizanje noću više nije potrebno

Buđenje noću i dojenje vjerojatno su jedno od najtežih iskušenja roditeljstva. Tek kad postaneš roditelj, počinješ zaista cijeniti san. Nažalost, tvoja beba ne razlikuje dan i noć u prvih nekoliko mjeseci, a njen mali želudac potroši mlijeko za sat ili dva. Jedna od najboljih stvari u fazi dojenja je Close&Free krevetić  koji ti štedi noćne šetnje, čini dojenje ugodnijim i djetetov san sigurnijim. Kad beba noću plače, samo je privučeš iz krevetića na svoja prsa, bez paljenja svjetla, ustajanja ili buđenja partnera. Beba je uvijek uz tebe i na sigurnom u svojem krevetiću, a ti možete mirno i ugodno spavati.