Vijesti

5 razloga zašto koristiti klokanicu

Korištenje klokanica česta je tema rasprava, međutim ovaj način nošenja djece majkama je poznat već tisućama godina. Razna plemena diljem svijeta još uvijek nose djecu u “improviziranim” klokanicama, gdje god idu, pa tako i na posao. Samo pomislite kako je prije izuma kolica nošenje u klokanici bio jedini način kretanja s bebom, a tada majke nisu imale niti ležaljke, ljuljačke ili hranilice u koje bi bebu smjestile dok pripremaju hranu ili obavljaju razne kućanske poslove. U nastavku pročitajte kako vam korištenje klokanice olakšava život.

1. Daje ti više slobode

Iako je u početku ne želite ispustiti iz ruku, nošenje bebe može brzo postati zamorno, pogotovo kada dijete dobiva na težini tijekom mjeseci. Korištenjem klokanice odjednom ćete imati dvije slobodne ruke, a moći ćete se nositi i sa svim stepenicama, usponima ili neravnim terenima, što kolicima može predstavljati veliki problem. Upravo zbog slobode kretanja tijekom korištenja klokanice su toliko popularne među roditeljima jer ih možete koristiti kako kod kuće, tako i u kupovini, šetnji, izletu u prirodu ili u obilasku muzeja. I ne samo da je vama praktično, nego je i bebi puno zabavnije gledati svijet iz maminog naručja nego iz kolica.

2. Pruža najbliži kontakt s djetetom

Nošenje bebe na prsima ima umirujući učinak na vaše i njegovo dobro. Dijete osjeća vašu blizinu, umiruje ga, daje mu osjećaj sigurnosti i povjerenja. Zbog toga će beba prirodno manje plakati, što u konačnici znači manje stresa. U klokanici je dijete aktivnije uključeno u ono što se oko njega događa – uključeno je u vaš razgovor s drugima, prati korake kretanja, što također pozitivno utječe na razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti. Također, roditeljima je vrlo važna blizina djeteta, dodir i otkucaji srca glavna su poveznici, a osim toga roditelj uvijek drži dijete na oku i odmah primijeti ako nešto nije kako bi trebalo biti.

FreeON_Marles-090_mini.

3. Sprječava razne zdravstvene probleme

Prilikom odabira klokanice bitno je da ona omogućava pravilno nošenje djeteta odnosno pravilan položaj za razvoj kukova i kralježnice. Sve dok kupujete provjerenu marku i slijedite upute proizvođača, korištenje klokanice izvrstan je izbor. Nošenje u klokanici, ali ne prekomjerno, također može spriječiti plagiocefaliju odnosno sindrom zaležane glavice, a neke majke kažu da nošenje u klokanici ublažava kolike i trbušne grčeve.

 

4. Jednostavnije dojenje

Dojenje u klokanici svakako može biti jedna od većih prednosti, pogotovo kada putujete s bebom i treba vam intiman prostor za dojenje. Moderne klokanice omogućuju nošenje u različitim položajima, tako da možete lako okrenuti bebu prema sebi i dojiti diskretno, bez znatiželjnih pogleda. Jeste li znali da blizak kontakt s bebom doprinosi boljoj laktaciji mlijeka?

 

5. Olakšava život roditeljima

S uspavanim djetetom na prsima možete pripremiti ručak, objesiti ili složiti rublje, pospremiti stan, kupovati u trgovini. S jednim djetetom na prsima možete se više posvetiti drugom djetetu koje možda već skakuće oko vas i treba sigurnu majčinu ruku . Korištenje klokanice omogućuje i ocu uspostavljanje prisnog i bliskog odnosa s djetetom.

Na tržištu postoji mnogo različitih klokanica s mnogo funkcionalnosti i načina korištenja. Pri izboru klokanice bitno je da ona djetetu omogućava pravilan “M” položaj nogu i kralježnice te da pruža potporu djetetovoj glavi, a istovremeno mora biti udobna i roditelju. Takva je, na primjer, FreeON Easy Move 3 u 1 klokanica koja omogućuje nošenje djeteta u tri različita položaja, ovisno o razdoblju odrastanja, a 3D mrežasta tkanina osigurava da nošenje nosiljke bude ugodno i tijekom toplih ljetnih dana. Dostupno u specijaliziranim prodavaonicama dječje opreme Bubamara i Baby Center.