Vijesti

Ah, ti grčevi!

Znate li da od grčeva u trbuhu odn. kolika boluje svako peto dijete? O njihovom podrijetlu i uzrocima kruže mnoge teorije, no točan uzrok ni dan danas nije poznat. Najčešće se javljaju između 2. i 3. tjedna i traju do 12. tjedna starosti. Možete ih prepoznati po večernjem neutješnom plaču, stisnutim šakama, skupljenim koljenima i crvenilu na licu. Vjerujemo da kada pogledate neutješno dijete da ćete se osjećati bespomoćno, no grčevi u trbuhu problem su s kojim se susreće ogroman broj mladih majki. Iako ih ne možete eliminirati, možete ih učiniti podnošljivijima, barem za dijete, na različite načine i s velikom dozom strpljenja.

Kako ih prepoznati?

Grčeve možete prepoznati po stalnom i neutješnom plaču, najčešće kasno poslijepodne ili navečer. Ako ima grčeve, dijete će plakati najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu i sve to traje najmanje tri tjedna zajedno. Tijekom plača, beba obično plače za sisom ili dudom, te ako joj iste ponudite, beba će je odmah odbiti. Česte geste koje prate grčeve su stisnute šake i nemirne noge, a česti simptomi su popratno crvenilo na licu, vjetrovi i otežana stolica.

Što pokreće grčeve?

Iako je razlog njihovog nastanka i učestalost javljanja još uvijek nepoznat, djelomično su se definirali čimbenici koji mogu utjecati na njihov nastanak. Neugodna bol u bebinom trbuhu može se pripisati:

 • U potpunosti ne razvijenom probavnom traktu djeteta,
 • Ubrzanom kretanju peristaltike,
 • Nedostatku enzima laktaze, koji razgrađuje laktozu u crijevima;
 • Previše gutanja zraka prilikom hranjenja, bilo zbog pogrešnog načina hranjenja ili zbog prevelikog otvora na sisaču bočice;
 • Preosjetljivost na određene sastojke hrane koje konzumira majka, kao što su proteini kravljeg mlijeka, jaja itd.

Kako ih olakšati?

Iako želite svog mališana spasiti od grčeva, nažalost ne postoji način da ih se u potpunosti riješite u željenom periodu. Ohrabrujuće je da se plač ili bol u trbuhu može barem malo ublažiti. Svaka beba je jedinstveno biće, ne postoji univerzalno pravilo kako će ona reagirati, ali možete isprobati nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku:

 • Pojedinim bebama pomaže da ih se mazi ili nosi s trbuhom prema dolje i nježno tapša po leđima.
 • Pojedine bebe smiruju određeni pokreti ili vibracije u kolicima ili automobilu, pa možete krenuti u laganu šetnju.
 • Podosta mama su podijelile kako njihove bebe smiruje zvuk usisavača ili sušila za kosu.
 • Grčevi često nastaju kao rezultat nepravilnog položaja tijekom dojenja, što rezultira gutanjem previše zraka prilikom sisanja, Iz tog razloga vodite brigu u pravilnoj tehnici dojenja i podrigivanju djeteta nakon hranjenja.
 • Smanjenju grčeva u trbuhu pomaže vrlo popularna i nježna masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu.
 • Smanjenju grčeva možete pridonijeti pravilnom prehranom, što ne znači da se morate pridržavati neke posebne prehrane, nego samo vodite računa o unosu zdrave hrane i smanjenju loših navika (pušenje, slatkiši i sl.)
 • Ako prakticirate hranjenje na bočicu, poželjno je koristiti bočicu protiv grčeva s posebnim dnom – anti colic bočicu koja sprječava stvaranje kolika, te tako dijete guta manje zraka prilikom hranjenja. Danas su dostupne i posebne mliječne formule koje su prilagođene djeci sklonoj grčevima. Možete ih pronaći pod oznakom AC.
 • Problem s grčevima mogu ublažiti čajevi ili biljne kapi protiv grčeva koji se mogu kupiti u ljekarnama.

Grčevi su učestaliji tijekom večernjih sati, poželjno je da tom periodu beba bude s vama. Za prakticiranje istog, svakako će Vam dobro doći dječji krevetić koji se može postaviti odmah uz Vaš krevet i tako ste odmah dostupni djetetu. Ako dijete spava pored Vas, odmah ćete primijetiti kada krenu grčevi i znat ćete da morate reagirati.

Kada je potrebno potražiti pomoć od pedijatra?

Posjet pedijatru u pravilu nije nužan zbog grčeva u trbuhu, osim u ekstremnim slučajevima kada beba neutješno plače i po nekoliko sati, te se ne može nikako smiriti. U takvim situacijama, možda je uzrok negdje drugdje, možda u nekoj drugoj bolesti ili pak alergiji na određene namirnice. Majke najbolje poznaju svoju djecu i iz tog razloga zasigurno najbolje i najbrže prepoznaju promjenu u njihovom ponašanju. Kako kaže majka mudrosti – osloni se na svoj instinkt i vjeruj sebi, jer tako će biti najbolje za dijete i za tebe.