Vijesti

Autosjedalica za dijete: sve što moraš znati prije kupnje

Kada kupuješ dječju autosjedalicu, sigurnost i udobnost djeteta su na prvom mjestu. Zato je to jedan od mnogih proizvoda koji se nikako ne nasljeđuje od starije djece i za kojeg treba izdvojiti koju kunu više. Na kraju krajeva, kvalitetna autosjedalica s funkcijama služit će djetetu nekoliko godina. U nastavku smo pripremili više informacija koje će ti olakšati izbor prave FreeON autosjedalice za tvoje dijete.

Dva standarda autosjedalice, dva načina odabira veličine

Autosjedalica je važan dodatak za dijete koji mora ispunjavati europske zahtjeve sigurnosti i norme. U širokoj ponudi autosjedalica opazit ćete dvije različite oznake ECE R44/04 i ECE R129 ili  i-Size.  Radi se o dva europska standarda koji potvrđuju da autosjedalica podliježe osnovnim zahtjevima sigurnosti. Ključna razlika između njih je u načinu određivanja veličine autosjedalice-  ECE R44/04 standard određuje veličinu skupine glede djetetove težine,  i-Size standard , pak  glede  visine  djeteta . ECE R44/04 standard je stariji i sve ga više zamjenjuje novi, i-Size standard, koji jednako kao i starija verzija podliježe najnovijim zahtjevima sigurnosti, sa poboljšanom zaštitom za glavu i vrat, te poboljšanom zaštitom u slučaju bočnog udarca.

i-Size autosjedalice se u automobil pričvršćuju pomoću isofix sistema, direktno na karoseriju auta, što znači više sigurnosti i manje poteškoća kod namještanja sjedala.  Većina novijih automobila već ima isofix priključke. Neke i-Size autosjedalice primjerene su također za upotrebu u automobilima koji ih nemaju. Ono što je drugačije kod  i-Size autosjedalica je također to, da se djeca voze u obrnutom smjeru vožnje sve do 15. mjeseca života, a kod R44/04 autosjedala do 10. mjeseca ili 9 kg.

ECE R44/04 standard ECE R129 ili i-Size standard
·       stariji standard ·       novije autosjedalice od 2013
·       osnovan na težini djeteta ·       osnovan na veličini djeteta
·       bez testova za bočne udare ·       sigurniji,sa poboljšanom zaštitom u slućaju bočnog udara, te boljom zaštitom za vrat i glavu
·       postavljanje s upotrebom sigurnosnog pojasa ili isofix ·       postavljanje s pomoću  isofix sistema

Koju veličinu autosjedalice odabrati?

Ok, sada kada znaš koja je razlika među standardima autosjedalica, postavlja se pitanje koju veličinu odabrati. Dječje autosjedalice na izbor dolaze u pet skupina;

 0, 0+, I, II i III, pri čemu kategoriju određuje težina ili starost djeteta.  U kategoriji 0 i 0+ spadaju autosjedalice »jaje« koju uvijek namještamo u suprotnom smjeru vožnje,a do kada ovisi od autosjedalice koju si odabrao/la. Brojne autosjedalice pokrivaju više skupina, tako je i s našim autosjedalicama FreeON. Prije kupnje autosjedalice dijete uvijek izmjeri po visini, a starosna grupa neka ti služi kao indikator. I ne zaboravi, dijete mora upotrebljavati dječju autosjedalicu ( ili booster) dok ne dosegne visinu 150 cm visine.

R44 standard – težina R129 i-Size standard – veličina
Skupina 0 od 0 do 10 kg

(0-9 mjeseci)

Faza I od 40 do 75 cm

(0 do 15 mjeseci)

Skupina 0+ od 0 do 13 kg

(0-12 mjeseci)

Skupina I od 9 do 18 kg

(1-4 god)

 Faza II  Od 76 do 105 cm

(od 15 mjeseci do 4. god)

Skupina II od 15 do 25 kg

(3-7 god)

Skupina III od 23 do 36 kg

(6-12 god)

 Faza III  Od 100 do 150 cm

(od 4. do 12. god)

Kako znaš je li autosjedalica prevelika ili premalena?

Ukoliko je autosjedalica prevelika ili premalena, na brzinu možeš provjeriti po položaju ramena i glave djeteta. Kod autosjedalica skupine 0, 0+ i 0/I glava nesmije izlaziti iz okvira autosjedalice  i najviše može biti do 2 cm ispod gornjeg ruba autosjedalice. Kod skupine autosjedalica I, II ili III je autosjedalica prikladna kada je glava djeteta još uvijek sigurno postavljena u području naslona dok su pojasevi namješteni u visini ramena. Ukoliko je gornji dio pojaseva ispod dječjih ramena, autosjedalica je premalena.

Kupiti autosjedalicu sa isofixom ili bez?

Stariji automobili omogućuju 3-točkovno postavljanje dječje autosjedalice sa sigurnosnim pojasevima, pri čemu se često dogodi da je namještaje autosjedalice krivo ili neprikladno, što znači manje sigurnosti u slučaju nezgode i sudara. Noviji isofix sistem pak je međunarodno standardiziran sistem, koji omogoćuje, da se dječja autosjedalica pričvrsti brzo, stabilno i direktno na karoseriju automobila što utječe na veću sigurnost i potencijalno manje pogreške kod namještanja autosjedalice. Isofix autosjedalica ima dvije ručke koje se priključe na kopče na zadnjem sjedalu. Postoji više vrsta isofix sistema i nije svaka autodjedalica primjerena za svaki automobil, zato se prije kupnje raspitaj i provjeri koja autosjedalica je prava za tebe. Isofix autosjedalice se lagano priključe sa dvije ili tri točke, neki imaju dodatne pojaseve i potporne noge.

 

Još nekoliko korisnih uputa kod kupnje autosjedalice:

  • Kod kupnje autosjedalice uvijek potraži narančastu naljepnicu sa oznakom ECE. To znači da autosjedalica podliježe međunarodnom sigurnosnom standardu i ima adekvatnu homolagaciju.
  • Provjeri je li autosjedalica primjerena za tvoj automobil. Starija vozila omogućuju 3-točkovno postavljanje autosjedalice, dok kod novijih vozila provjeri da li je isofix postavljanje kompatibilno sa karoserijom.
  • Kod namještanja autosjedalice uvijek detaljno prouči i poštuj priložene upute. 2/3 svih autosjedalica nisu namještene pravilno.
  • Nemoj kupovati rabljenu autosjedalicu!

Roditelji mnogo stvari »naslijede« od drugih, no autosjedalica je jedna od onih proizvoda za bebe koju je najbolje koristiti novu. Razlog tome je što nemožeš znati kakvim mogućim oštečenjima je bila izložena i što se s njom događalo,što uvelike utječe na sigurnost iste. Također, sa godinama neki materijali izgube prvobitne karakteristike , dok je za udobnost važan i ergonomski oblik sjedala koji se dugogodišnjom upotrebom promijeni.

 

  • Uzmi u obzir težinu autosjedalice i praktičnost.

Ukoliko ćeš autosjedalicu često seliti iz jednog u drugi automobil, izaberi lakšu autosjedalicu.  Želiš li više praktičnosti, predlažemo autosjedalicu  s okretnim sjedalom, koji ti olakšava polaganje djeteta u i iz automobila.

  • Pored autosjedalice razmisli i o kupnji

Jedan takav je i ogledalo za nadzor , s pomoću kojeg imaš dijete uvijek na oku.