Vijesti

Dječja posteljina neka bude nježna, mekana i najljepša

Samo naspavano i odmoreno dijete može biti razigrano, nasmijano i bezbrižno tokom dana; zato je važno da mu osiguraš miran, kvalitetan i udoban san.
Unatoč višegodišnjim istraživanjima, još uvijek neznamo točno zašto spavamo, ali znamo, da bez sna ne ide i da nam je uvelike potreban i ugodan. Sa malenim stvarima i dodacima možemo dodatno omogućiti udoban prostor za spavanje.

Zašto djeca spavaju više nego odrasli?

Mame znaju da novorođenčad prespava barem dvije trećine dana , ali su one usprkos tome i dalje nenaspavane i umorne, što ne iznenađuje.
Iako tijelo odmara tijekom spavanja, mozak je puno aktivniji nego što misliš. San je primarna moždana aktivnost u ranom životu,

pa istraživači zaključuju da san pomaže u razvoju mozga.

To potvrđuje i činjenica da kako odrastaju, ljudi trebaju sve manje sna. Koliko spavanja treba vašem djetetu, ovisi o dobi i svakom pojedincu. U prvoj godini života djeca spavaju u prosjeku 15-18 sati dnevno, do 3. godine negdje oko 14 sati, a navika spavanja u “klasičnih” 9 sati dolazi negdje u tinejdžerskoj dobi.

Poskrbite za prijetno spalno okolje

Kako pripremiti dječju sobu za spavanje?

Tvoj utjecaj na bebin san može biti veći nego što misliš. Okruženje koje roditelji stvore za miran san svog djeteta vrlo je važno.

Prostor za spavanje trebao bi biti opuštajući, miran i ugodan, zato u njemu opremite dječju sobu tako da dijete zna da je vrijeme za spavanje. Poznato je da

spavanje u mračnim sobama oslobađa više hormona spavanja melatonina,

pa prikladno zamračite prozore i umjesto jakog svjetla koristite nježno noćno svjetlo koje neće skratiti san. Jutarnje buđenje prikladnije je ako nas probudi prirodno svjetlo, pa se ne preporučuje cjelovito pokrivanje prostorije roletama ili zastorima. Nadalje, udoban krevet i posteljina osigurat će potpunu udobnost tijekom spavanja. Znate koliko je važan kvalitetan madrac za spavanje, kada su djeca u pitanju nema razlike. Možda je najugodniji dio opremanja dječjeg kreveta odabir posteljine koja krevetić može pretvoriti u bajkovitu zemlju snova! Najvažnije je da je izrađena od materijala prilagođenih djeci, najčešće pamuka. 100% pamučna posteljina Bubaba je mekana, topla i prikladna za kožu, a pamučna posteljina, za razliku od sintetičkih materijala, “diše”. Pranje u perilici rublja je važno radi higijene , a preporučujemo upotrebu nježnih deterdženata za osjetljivu dječju kožu. Slatki uzorci i moderni dezeni na posteljini samo su “točka na i “ koja će vašeg mališana uljuljati u ugodan svijet snova.

Jeste li znali da vam u FreeOn nudimo i proizvodnju jedinstvene dječje posteljine kojoj možete dodati ime svog djeteta? Personalizirana posteljina sa slatkim uzorcima također može biti prekrasan poklon.

 

Ugodne navike za ugodan san

Za dobar san možete učiniti puno dobrih stvari. Od male dobi dijete se navikne na ritam, stavi ga u krevet otprilike u isto vrijeme da se navikne na način spavanja. Umjesto crtanih filmova prije spavanja, koji samo dodatno uzbuđuju mozak, smirite ga čitajući knjige ili okupajte dijete prije spavanja. I sami znate koliko je nelagodno spavati punog želuca, pa neka večera bude lagana i ne previše zasitna. Za posteljinu koristite nježne deterdžente koji djeluju na kožu i nos djeteta. Aromatični deterđenti za pranje mogu, osim agresivnog mirisa, utjecati i na razvoj kožnih alergija.

Uvijek provjerite sobu prije spavanja, a soba u kojoj dijete spava ne smije se pregrijati.

Najbolje je da u sobi imate temperaturu na kojoj će dijete normalno spavati pokriveno dekom ili poplunom.