Vijesti

Hranilica, važan dio dječje opreme

Hranilica za hranjenje je prije svega ono što stoji u samom nazivu. No s pravim izborom može biti i mnogo više od same hranilice, kao npr stol za igranje, ili sigurno rješenje kada želite imati dijete na vidiku dok pripremate ručak. Zašto vam je potrebna hranilica, kakva treba biti i zašto je to jedan od najvažnijih dijelova dječje opreme za daljnji život, pročitajte u nastavku.

Zašto vam je hranilica potrebna?

Mnoge se mame pitaju treba li im uopće hranilica za hranjenje, bilo zbog nedostatka prostora, bilo zato što dijete najviše jede dok gleda crtić na kauču, ili zato što bez poteškoća sjed

i na stolici u blagavaoni.

Hranilica za hranjenje puno je više od samog predmeta na koje posjednete dijete dok ga hranite. Važan je to komad dječje opreme koji vašeg mališana uči važnim navikama za život.

Kada dijete stavite u hranilicu prepoznat će kada je vrijeme za opuštenu igru, a kada za ozbiljan zadatak poput hranjenja. Čak je i hranjenje vipe od pukog unosa hranjivih sastojaka za preživljavanje. Važno je vrijeme učenja i odgoja djeteta. Ostavimo sitnice, poput činjenice da vaše dijete ne može pobjeći od stola iz hranilice ili da će sva hrana koju dijete namrvi ostati na hranilici.

Kakva hranilica treba biti?

Kakva hranilica je dobra ovisi o mnogo čimbenika.

Prvo se morate zapitati:

  • koliko dijete ima godina,
  • koliko prostora imate i
  • za što sve ćete koristiti hranilicu.

Neke hranilice su jednostavne, druge s više funkcija i postavkama za različite namjene. Osnovno pravilo je da što više hranilica ima karakteristika to ćete je duže moći koristiti, jer će se hranilica prilagođavati rastu i razvoju djeteta. Istina je međutim, da su takve hranilice nešto skuplje.

Također se preporuča da hranilica ima mogućnost reguliranja leđnog naslona, te podesivu visinu sjedala i oslon za noge. Da bi sjedenje u hranilici bilo ugodno, sjedalo bi trebalo biti mekano i prekiveno PVC navlakom kako bi se jednostavno čistilo i održavalo.

Što se tiče samog dizajna, nemojte se bazirati samo na to, jer dizajn ne osigurava sigurnost. Uvijek dijete pričvrstite sigurnosnim pojasevima, jer bi se u trenu moglo desiti dok vi pripremate kašicu da dijete sklizne iz hranilice. Pladnjevi su obično dupli i mogu se jednostavno skidati za praktično čišćenje, a hranilica bez pladnja može se koristiti i u drugim prilikama.

Ako odabereš hranilicu s kotačima, uvijek pazite da su gmirani kako nebi oštetili pod. Ako imate malu blagovaonicu i nema prostora da bi hranilica bila cijelo vrijeme pokraj stola, razmislite o kompaktnoj sklopivoj hranilici s kojojm se jednostavno manipulira i zauzima malo mjesta. Ako puno vremena provodite s obitelji daleko od kuće, na odmoru, kod bake i djeda, ili u restoranima možda ima smisla odabrati hranilicu koju možete ponjeti sa sobom i lako je postaviti na bilo koju stolicu u blagavaoni.

Sjedenje u hranilici je više od samog hranjenja

Kao što je spomenuto, sjedenje u hranilici i vrijeme hranjenja više je od samog hranjenja, iako to možda ne mislite.

Hranjenje je vrijeme kada dijete upoznaje nove ukuse i oblike, a ako želite dijete koje jede sve, velika pažnja u to vrijeme je presudna.

Vrijeme hranjenja također nije igra, to je vrijeme kada mališan uči jesti zajedno s obitelji, ponašati se za stolom, družiti se s obitelji i poštivati hranu. U hranilici se dijete također lakše usredotoči na učenje korištenja pribora za jelo.

Naravno, sve to ne znači da u vrijeme ručka morate biti najstroža mama. Obrok djetetu možete bez brige učiniti zabavnim, jer je puno lakše pamtiti stvari kroz igru i zabavu.

Dijete također može koristiti stolicu za hranjenje i za crtanje ili igranje.