Vijesti

Juhu, godišnji odmor je tu!

Odbrojavamo do odlaska na more…

Kad bi se mališane pitalo zašto im je ljeto najdraže vrijeme, sigurno bi se složili s tim da je to upravo zbog posjeta i uživanja na moru. Neki će se po prvi put susresti sa slanom vodom, drugi će odmah navući rukavice i veselo prskati po vodi. Dok je dijete pored ili u vodi, u moru ili u bazenu, nikada ga nemojte puštati bez nadzora ili kontrole. Čak i trenutak nepažnje dovoljan je da izazove neku nesreću. Koristite rukavice i obruče za plivanje, zračne madrace, daske,… koji neće poslužiti samo kao zabavni rekviziti za razvoj motoričkih i kognitivnih vještina, već djeci mogu ponuditi sigurnu i bezbrižnu igru u moru.

Po prvi put na odmoru kod bake…

Jedan od razloga veselog iščekivanja ljeta je i odmor kod bake i djeda. Ovo može biti izvrsna prilika da svoje dijete naviknete provoditi vrijeme s drugim ljudima, daleko od vas, a možda čak i prve noć daleko od kuće, bez roditelja. Iako će vam vjerojatno biti najteže, kratak odmor s bakom i djedom dobro će doći i vašem mališanu. Mališan će se naviknuti na to da njegov svijet nisu samo roditelji, da su mini odmori super. Manje promjene su izvrsne za sve … iskoristite ih i provodite tijekom ljetnih praznika.

Vrijeme je za nova iskustva!

Osim za posjet moru, mnoge obitelji ljeto koriste i za izlete u obližnja ili daljnja mjesta. Među najpopularnijima su posjeti toplicama i vodenim parkovima, adrenalinskim i avanturističkim parkovima i zoološkim vrtovima. Naravno, za nova iskustva ne morate ići daleko. Na primjer, možete ići na kampiranje sa svojim malim djetetom, što možete kombinirati s razgledavanjem i aktivnim obiteljskim druženjem. Ruksak za nošenje djeteta ili udobna i praktična klokanica bit će od velike pomoći.

Važnost igre s vršnjacima

Sigurno se još sjećate kako ste uvijek sami nalazili nove prijatelje kao dijete na moru? Iako su danas malo drugačija vremena, i dalje omogućuje djeci druženje, igru ​​i aktivnosti s vršnjacima, bilo u kampu, na plaži, na obiteljskim okupljanjima ili dječjim igralištima. Iako im je lijepo s vama, ništa se ne može usporediti s društvom i igrom s vršnjacima, stoga potaknite igru ​​i upoznavanje novih prijatelja. Uostalom, tako ćete upoznati i majku s kojom ćete moći popiti kavu i podijeliti roditeljske savjete.

Još nekoliko savjeta za bezbrižni odmor…

Izbjegavajte aktivnosti i invalidska kolica na vrućini. Čak i ako sunce ne sja, osigurajte svom mališanu adekvatnu zaštitu od UV zraka i pokušajte što više izbjegavati sunce između 10 i 16 sati. Dijete treba uvijek imati kapicu ili šešir na glavi, koristiti kupaći kostim za zaštitu od UV zraka prilikom kupanja u moru i ne izlaziti iz kuće bez nanošenja odgovarajuće zaštitne kreme.

Za godišnji odmor s bakom i djedom stvorite djetetu ugodnije i sigurnije okruženje koje poznaje i u kojem se osjeća sigurno. Prijenosni dječji krevetić i hranilica su obavezni, a ležaljka ili gnijezdo neće biti suvišni.

Kamo god krenuli, uvijek sa sobom ponesite bocu hladnog i osvježavajućeg pića. Dječja zaigranost u kombinaciji s temperaturom može se brzo odraziti na dehidraciju, stoga pazite da vaš mališan tijekom dana popije barem litru vode ili nezaslađenog čaja.

Iako ljeto ima mnoga pozitivna svojstva, komarci su svakako jedan veliki minus. Repelenti protiv komaraca jedno su rješenje, a drugo rješenje može biti mreža za kolica koji će vam omogućiti da se navečer mirno vozite i priuštite si večeru na obali bez brige i uboda komaraca.

I još jedan savjet, kamo god krenuli, ne zaboravite sportska kolica kod kuće. Iako su djeca puna energije, male nogice se brzo umaraju, pa lagana i praktična kolica u večernjoj šetnji nikada neće biti suvišna. Njegova prednost je što će mališan u njemu po potrebi moći ugodno odrijemati i odmoriti se za drugi dio poslijepodneva.