Vijesti

Kada je pravo vrijeme za prvu šetnju kolicima?

Šetnja s kolicima je jedno od ugodnijih i opuštenijih roditeljskih zadataka. Svaka majka veseli se danu kad će svoju bebu provesti u kolicima i pokazati ga svijetu. U nastavku pročitaj kada je pravo vrijeme da svoje dijete stavite u kolica, na koliko vremena i kakva kolica su potrebna kako bi vaše dijete zavoljelo vožnju u njima.

Kada je pravo vrijeme za prvu šetnju kolicima?

Nekada su majke čekale nekoliko tjedana ili mjeseci do bebine prve šetnje u kolicima. Danas to više nije tako. Ako je beba zdrava i bez zdravstvenih poteškoća sa šetnjom možete krenuti odmah. Odnosno, čim je majka za to sposobna, a to može biti i na dan izlaska iz rodilišta. Naravno, ovdje ne govorimo o dužim šetnjama već o nekoliko minuta šetnje na svježem zraku koja će dobro doći i majki i djetetu. Preporučamo da počnete s 15-minutnim šetnjama koja postepeno možete produživati, ovisno o raspoloženju i volji djeteta. Iznimke su hladnija godišnja doma kada je nakon poroda preporučljivo pričekati nekoliko dana prije izlaganja hladnom zraku, vjetru i padalinama.

Kakva kolica izabrati za novorođenčad?

Bebama do 6. mjeseci starosti potrebna su kolica s prostranom i dubokom košarom koja ima ravno dno i udobni ležaj. Udobnost djeteta tijekom vožnje ne ovisi samo o ležaju već i o cijelim kolicima. Važno je da košara štiti dijete od vanjskih utjecaja, ali da je istovremeno prozračna kako djetetu ne bi bilo niti pretoplo niti prehladno.

Za udobnu vožnju u kolicima važni su i kotači kolica. Što su kotači veći, to će biti manje vibracije. Ako ćete dijete voziti po makadamu ili neuređenim cestama izaberi kolica sa ugrađenim amortizerima. S obzirom da je šetnja u prvim tjednima ili mjesecima bebinog života velika stvar važno je da kolica imaju prostranu košaru za pohranu svih potrepština. Razmislite i o kupovini kompleta kod kojih uz kupovinu kolica dobivate i torbu koja se može pričvrstiti na ručku kolica.

Naravno, ne smijemo zanemariti nove trendove i modu. Mnogim majkama je pored funkcionalnosti bitan i izgled kolica. U posljednje vrijeme popularna su minimalistička kolica s tvrdom, dubokom košarom kao što su FreeON Comfort Black Edition ili potpuno novi model, FreeON Zen 4u1 kolica.

Kad je vrijeme za sportska kolica?

Kada dijete može kontrolirati glavu i samostalno sjediti (oko 6.mjeseci starosti) vrijeme je da duboku košaru zamjenite sa sjedalom odnosno sportskim dijelom. S obzirom da će dijete i dalje spavati tijekom šetnje poželjno je da se naslon sportskih kolica može prilagoditi na različite položaje. Posebno su korisna kolica čiji se naslon može prilagoditi na najniži položaj koji je gotovo vodoravan kako bi djetetu pružili ugodan odmor, bez neugodnog držanja ili padanja glavice prema naprijed.

Osim prilagodljivosti kod sjedala je iznimno bitna i sigurnost, djeca tijekom šetnje mogu biti vrlo živahna te ih iz tog razloga morate pravilno osigurati sigurnosnim pojasevima. Za djetetovu udobnost tijekom vožnje važan je i krović koji se može i dodatno proširiti, a pruža dodatnu zaštitu od jakog sunca ili vjetra. Veliki kotači izdržat će sve rupe i prepreke na putu kojim šećete. Za tvoju udobnost tijekom šetnje osigurali smo prilagodljive ručke i prostrane košare za pohranu, a na sama kolica možeš pričvrstiti držač za telefon i piće.

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine kompleta?

Kolica za djecu neizostavan su dio opreme kojeg ćete koristiti tijekom cijelog odrastanja djeteta. Za obitelj je lakše ako se jednom kupovinom mogu opskrbiti za sve bitne dijelove – autosjedalicu 0+ ili jaje za vožnju bebe iz rodilišta, kolica s dubokom košarom za šetnju na zraku za prvih 6-mjeseci starosti djeteta i za sportsko sjedalo za dijete koje može samostalno sjediti i promatrati okolinu oko sebe.  Na tržištu postoje dječja kolica koja dolaze u kompletu 3 u 1, ili 4 u 1. U kompletu 3 u 1, osim kolica s dubokom košarom dolazi i autosjedalica skupine 0+, a u kompletu 4 u 1 dobivate i isofix bazu s potpornom nogom na koju možete postaviti autosjedalicu skupine 0+. Najpopularniji naši kompleti trenutno su FreeON Fantasy i FreeON Comfort, a nedavno smo u ponudu dodali i FreeON Zen koji je prvi takav komplet koji dolazi s četiri elemenata u setu.

Prilikom kupovine obratite pažnju na jednostavnost upotrebe, provjerite na koji način se košara, sjedalo ili autosjedalica mogu pričvrstiti na okvir kolica. Druga bitna stavka je funkcionalnost, odnosno sve što svaki pojedinačni proizvod nudi. Bitne stavke su mogućnost podešavanja naslona sjedećeg dijela, mogućnost prilagodbe ručke, produžni krović, veliki kotači za različite terene i jednostavnost rukovanja te prostrana košara za pohranu.

 

Iako se čini da su dječja kolica u posljednje vrijeme postala zlatni standard mladih majki, cijena i marka ne bi smjele biti ključne za izbor kolica. FreeON kolica odličan su izbor, nude visoko funkcionalne, kvalitetne i sigurne proizvode koji su izrađeni u skladu sa suvremenim trendovima, a cjenovno su pristupačni.