Vijesti

Kako pomoći djetetu da prespava noć?

“Spavaš li?” jedno je od najneugodnijih pitanja zbog kojih se mame mogu osjećati jako neugodno ili loše. Djeca su divna stvorenja koja u vaš život unose novi smisao, nove vrijednosti i puno lijepih trenutaka, ali postoje i druge, manje ugodne stvari koje pridonose svemu tome. Sve to utječe na vaš san i kvalitetu sna. Kada bi rekli da će vaša beba sigurno prespavati cijelu noć ili da postoji tajni recept koji će vam omogućiti da prespavate cijelu noć – lagali biste. Rijetki su ti koji prespavaju noć, dok se većina ipak „bori“ s ne spavanjem. Ipak, možete isprobati nekoliko trikova koji će vašem mališanu pomoći da bolje spava, i što je najvažnije, da ima manje buđenja kroz noć.

Jeste li znali da novorođenčad nemaju razvijen osjećaj za dan i noć? To je zbog prekomjernog sna tijekom dana i čestog buđenja noću. Novorođenčad spava oko 18 sati dnevno i tek nakon 4 mjeseca počinju razvijati svoj biološki sat. Nakon 6. mjeseca već su u stanju spavati barem većinu noći, neki i cijelu noć, ali što ako ih počnu mučiti i drugi problemi; poput nicanja zubića, grčeva u trbuhu i gladi kroz noć? Dakle, ne možete u potpunosti izbjeći buđenje noću, ali postoje načini i trikovi kojima možete potaknuti dijete više spava.

IG-mavrica-posteljnina_01

Bolje spava u ugodnoj atmosferi

Iako bi vi najvjerojatnije zaspali gdje god bi vam se pružila prilika, za djetetov dug i ugodan san važan je prostor i gdje stavljate dijete kada ide spavati. Prvo, pobrinite se da spavaća soba bude mračna i tiha s roletama ili zavjesama.

Poznata je činjenica da je spavanje ugodnije u hladnijim prostorima, a oko 18°C ​​smatra se najprikladnijom temperaturom za djecu.

Kako se vaš mališan noću ne bi prehladio, koristite mekanu i udobnu posteljinu u kojoj će mu biti ugodno toplo, a lagani i prozračni materijali pobrinut će se da se ne pregrije i ne otkriva kroz noć. Pogledajte našu novu kolekciju Bubaba by FreeON, gdje ćete pronaći posteljinu baš kakvu trebate. Širok izbor  od dvodijelnih, pa čak do 12 dijelnih posteljina oduševit će svakog roditelja.

Za one mališane koji ne vole biti pokriveni i koji brzo skidaju pokrivač sa sebe, upotrijebite vreću za spavanje. Time ćete izbjeći buđenje bebe zbog neugodnog osjećaja hladnoće. Vreće za spavanje su odlična ideja koje djetetu pružaju sigurnost tijekom spavanja (nema straha od stavljanja pokrivača preko glave), a s obzirom na oblik vreće omogućuju djetetu dovoljno kretanja, dok materijali ugodno griju dijete. Ako je vašemu mališanu u Bubaba by FreeON vreći za spavanje prevruće, možete jednostavno regulirati temperaturu otvaranjem sa strane. Štoviše, čak i noćna njega poput mijenjanja pelena može se sprovesti mirnije otvaranjem patentnog zatvarača uzduž vreće dok beba još drijema i sanja u svome snu.

Prelistajte naš novi katalog Bubaba by FreeON 2022!

Večernja rutina je izrazito važna

Kupanje, njega nakon kupanja, hranjenje i spavanje. Možda ne baš tim redoslijedom, ali to su ključni večernji koraci koji djetetu signaliziraju da je vrijeme za noćni san. Važno je da se toga držite i da to radite svaki dan otprilike u isto vrijeme. Ne dopustite bebi da zaspi prekasno, u nadi da će spavati bolje ili duže. Ako mališan legne prekasno, može se dogoditi suprotno, spavat će puno lošije, puno će se okretati ​​i buditi se nekoliko puta. Ako prebrzo postane pospano, na primjer, zatvore mu se oči tijekom dojenja, promijenite redoslijed večernjih koraka i probudite ga presvlačenjem ili kupanjem.

Među najvažnijim zadacima koje si roditelji postave, je da se dijete što prije navikne na samostalno spavanje. Najčešće se beba navikne da zaspi uz dojku, dudu ili bočicu. To možete izbjeći tako što ćete je budnu staviti u krevetić, bez dude (ako funkcionira, naravno) ili bočice. Prije nego što zaspi, možete joj pokušati odvratiti pažnju nježnim melodijama i projekcijama vrtuljka, ako mu ništa ne smeta, dijete će zaspati kroz sljedećih 10 do 20 minuta.

Nemojte odmah reagirati čim se dijete ujutro probudi

Kad ujutro čujete glasove i šuškanje iz vrtića, nemojte odmah trčati do djeteta i uzeti ga u naručje. Radije malo pričekajte i poslušajte što radi. Možda se samo nakratko probudilo, te će još odrijemati neko vrijeme. Ako želite da vaše dijete ujutro barem malo duže spava, možete ga lagano probuditi iz sna, malo će se okretati, zaspat će ponovno i uštedjeti vam još nekoliko dragocjenih minuta odmora.

Poslijepodnevne aktivnosti

Na večernji umor značajno utječu i aktivnosti tijekom dana. Poželjno je da dijete bude što aktivnije, da se kreće i igra te da mu tijelo kao i mozak budu aktivni. Svježi zrak također doprinosi boljem snu, stoga lijepe dane svakako iskoristite za šetnje jer će svi ti podražaji iz okoline umoriti znatiželjni mozak. Ako vaš mališan zaspi poslijepodne, nemojte mu uskraćivati ​​spavanje, samo ga probudite nekoliko minuta ranije nego inače.

Nažalost, ne postoji tajni recept za uspavljivanje djeteta i za što manje buđenja kroz noć. Svako dijete ima neki ritam i vaš će mališan prije ili kasnije osvojiti neki svoj koji bi trebao biti kontinuirani. U svemu tome važna je rutina, strpljenje i ustrajnost.

I ne zaboravite najvažniji savjet: odmorna mama je najbolja mama, stoga ne zaboravite na svoje zdravlje i odmor.