Vijesti

Kako potaknuti dijete da se više kreće?

Djetinjstvo koje ste proveli vi, podosta se razlikuje od djetinjstva koje provode vaša djeca. Ako smo mi roditelji većinu dana provodili na otvorenom i s vršnjacima, danas mališani provode previše vremena iza pametnih i elektroničkih uređaja. Životne navike su se možda promijenile, ali obitelj je ostala ista. Mi smo roditelji još uvijek ti koji svojom ulogom prenosimo najvažniji utjecaj na svoju djecu, kako kroz odluke tako i kroz ponašanje.

Što se roditelji više kreću, djeca su aktivnija

Kanadsko istraživanje iz 2020.* pokazuje da je tjelesna aktivnost roditelja izravno povezana s tjelesnom aktivnošću djece. Otkrili su da svakih 20 minuta umjerene dnevne roditeljske aktivnosti pridonosi djetetu dodatnih 5 minuta tjelesne aktivnosti.

Pojednostavljeno rečeno: što se roditelji više kreću, njihova su djeca aktivnija.

Za odrasle se preporučuje 150 minuta aktivnosti tjedno, što znači tjelovježbu koja povećava broj otkucaja srca.

Za djecu je preporučena aktivnost 60 minuta dnevno.
Iako se mališani u prvim godinama dosta kreću i zadovoljavanje tih potreba nije problem, ovo vrijeme se s odrastanjem smanjuje, pogotovo kada prijeđu školski prag. Zato je važno od malih nogu učiti dijete važnosti kretanja, a time i radosti raznih aktivnosti.

Zašto je kretanje djece toliko važno?

Kao što tjelovježba na otvorenom ima pozitivne učinke na vas, tako pozitivno djeluje i na vaše dijete, gdje osim na dobrobit utječe i na njegov razvoj. Djeca koja se kreću imaju jače kosti i mišiće, pravilnu tjelesnu težinu, energičnija su i kreativnija, imaju poboljšanu kognitivnu aktivnost i manje su sklona bolestima i virusima.

Vježbanje na otvorenom također smanjuje vrijeme provedeno iza elektroničkih i pametnih uređaja. Kroz igru ​​i kretanje djeca uče o sebi, testiraju svoje granice, stječu samopouzdanje, strpljenje, uče se ustrajnosti i prihvaćaju da uspjeh ne dolazi sam od sebe. Istina, aktivna djeca sklonija su ogrebotinama, udarcima i drugim ozljedama, ali to ne bi trebala biti prepreka jer je i dio učenja kroz igru.

Aktivna djeca odraz su aktivnih roditelja

Ako želite aktivnu djecu, morate biti aktivni i sami. Djeca uče oponašanjem, stoga je važno kako roditelji provode svoje slobodno vrijeme. Čak i mali koraci, poput odlaska u vrtić pješice, s kolicima ili biciklom, mogu napraviti veliku razliku.

Kada dijete prohoda, sljedeći veliki korak u motoričkom razvoju je biciklizam. Već prije toga mnogi se roditelji odlučuju za guralicu koji je izvrstan alat za svladavanje ravnoteže i motorike. Nakon što vaš mališan osvoji vožnju s guralicom, vaše šetnje više neće biti lagano hodanje, već trčanje, utrke i lov. Bilo da učite dijete voziti kolica ili bicikl, šutirati loptu ili bacati u koš, nemojte zaboraviti na poneki kompliment koji će dati važnost njegovim postignućima i potaknuti ga na još više motivacije.

Potaknite igru ​​s vršnjacima. Ako vaše dijete stječe nove prijatelje u parku, nemojte se nepotrebno upuštati u njihovu igru, osobito s vlastitim pravilima. Neka se dječja mašta i znatiželja razviju u nezaboravne trenutke djetinjstva. Kroz vršnjačko druženje djeca stječu važne društvene vještine važne za život.

Želite li da vaša djeca s entuzijazmom idu u šetnju ili šetnju, učinite ovo vrijeme zabavnim i raznolikim. Ako se dijete zabavlja, brzo popušta i zaboravi na sve svoje „muke“. Razni dodaci, poput dječjih kolica, tricikla, skutera, loptica, odličan su način za to. Povrh toga, možete se zabaviti raznim igricama koje ste i sami igrali.