Vijesti

Kako se nositi s trudnoćom zimskom periodu?

Veselo iščekivanje? Bez obzira jeste li na početku ili pred kraj trudnoće, trudnoće zimi imaju brojne prednosti, ali i neke nedostatke. U nastavku vam otkrivamo kako se brinuti za svoju dobrobit i bebicu u trbuhu, čak i kad vani pada snijeg ili je mraz.

Blagodati trudnoće u zimskim mjesecima

Svaka sezona ima svoje prednosti i nedostatke i ne razlikuje se ako ste u međuvremenu postali »sretna trudnica«. Možda je čak trudnoća zimi malo ugodnija. Naime, tijekom trudnoće vaše se tijelo zagrijava više nego inače, što može biti zamorno tijekom ljetnih valova vrućina, a zimi to znači da će, čak i kad je drugima hladno, vama biti i dalje udobno i toplo. Zbog nižih temperatura zimi, manje vode stagnira u vašem tijelu, što znači manje oticanje nogu i bol. Odijevanje je možda jedna od negativnih stvari koja zimi nije najpraktičnija s velikim trbuhom i mnogim slojevima odjeće, ali s pozitivne strane gledajući, ne morate brinuti imate li natečene gležnjeve, bijele noge ili bilo kakvu tamniju dlačicu.

Budi aktivna

Općenito, ljeti provodimo više vremena vani, na svježem zraku i suncu, pa se ljetne trudnice ne trebaju toliko brinuti o aktivnostima. Zimi je, međutim, priča malo drugačija. Loše vrijeme, rane večeri, zaleđeno tlo i niske temperature mogu vas brzo odvratiti od šetnje.

Također je važno da trudnice zimi ostanu aktivne najmanje 30 minuta dnevno.

Čak i ako ste prisiljeni odgoditi skijanje, klizanje, bordanje ili sanjkanje za sljedeću zimu, bez brige možete otići u dugu šetnju (obavezno u prikladnoj obući), sjesti na sobni bicikl ili pohađati jogu i pilates za trudnice. Aktivnosti tijekom trudnoće neće samo dobro utjecati na vas, već će vam olakšati i porođaj. Odaberite aktivnosti koje nisu opasne i zahtjevne, a volite ih raditi, vodeći računa da vam puls ne poraste iznad 140 otkucaja u minuti.

Ne zaboravi na sebe i svoje osjećaje

Pravilo je da je sretna majka jednako sretno dijete. Vaši osjećaji i zdravlje prioritet su u trudnoći, zato se nemojte bojati odvojiti vrijeme za sebe. Vježbajte, tehnike opuštanja, meditacija, vježbe disanja, čitanje knjige, čak i bezbrižna kupovina, mogu pomoći. Iskoristite ovo vrijeme i dobro se naspavajte, za nekoliko mjeseci unaprijed, a svaku neprespavanu noć pamtit ćete kao dobro iskorištenu priliku.

Vjerojatno već znate da se trudnicama ne preporuča spavanje na leđima, ali za ispravan položaj, udobnost i što manje buđenja, što prije nabavite jastuk za dojenje, koji će vam dobro poslužiti i prije dolaska bebe. Također, ne zaboravite unositi dovoljno vitamina D, unosite puno tekućine i svježe hrane bogate vitaminima i mineralima, koji su vam kao budućoj majci potrebni više nego inače.

Iskoristi vrijeme do dolaska bebe

Mnoge trudnice zimi imaju malo više vremena, pa mirno možete koristiti vrijeme za planiranje dolaska bebe. Dječju sobu uredite prema preporukama i smjernicama, kupite svu potrebnu opremu – kolica, autosjedalicu, krevetić i komodu za previjanje, kao i sve ono što vam u prvim danima možda nije najpotrebnije, ali biti će vam drago kad vam zatreba. Na primjer, to je mekano gnijezdo s pletenicama, kvalitetna i prozračna posteljina, mekane tetra pelene, slatki ogrtač, hranilica

I razmislite unaprijed, ako će vaše dijete zaviriti u svijet u proljeće ili rano ljeto, trebat će vam i suncobran za kolica, zaštita od kiše, mreža protiv komaraca za kolica, ljetnu vreću za spavanje… Pogledajte našu internetsku trgovinu FreeON, gdje ćete pronaći kvalitetne trendovske i pristupačne proizvode za novorođenče.

I super vijesti za sve mame koje će i dalje pisati pismo Djedu Božićnjaku!

Između 16.-23.12.2020. na internetskoj trgovini FreeON možete pronaći odabrane proizvode snižene čak do 30% jeftinije. Između ostalog tu su vrtići, ležaljke, sva kolica, odabrane autosjedalice, prijenosni krevetići, jastuci za dojenje, klokanice

Posjetite web stranicu www.freeon.hr i pogledajte ponudu!