Vijesti

Kako uspavati dijete za ugodan i dubok noćni san?

Tvoj mališan bez problema zaspi u bilo koje doba dana, osim navečer kada je vrijeme za noćni san? Zbog vas i vašeg mališana, važno je čim prije uspostaviti biološki sat, kako bi se čim prije navikli na buđenje i odlazak u krevet u isto vrijeme. Trikovi koji bi vam mogli pomoći u tome pročitajte u nastavku.

Pripremite dječju sobu za spavanje

Prostor u kojem dijete spava priprema se za san ranije. Dobro provjetrite prostoriju i pobrinite se da temperatura bude optimalna za spavanje. Djeca najbolje spavaju na temperaturi od 18 do 22°C. Vjerojatno nije potrebno naglašavati da beba najbolje spava u svom krevetiću.

Kvalitetan krevet i mekana i topla posteljina omogućit će bebi spavanje kao na oblaku. Važno je

odabrati prozračnu pamučnu posteljinu koja će djetetu pružiti toplinu bez pregrijavanja ili znojenja.

Upravo to nudi posteljina Bubaba by FreeON, a uz to ima i atraktivne motive i uzorke. Stvorite tamu u sobici, ali izbjegavajte potpuno zamračivanje sobe. Uključite noćno svjetlo ili projektor, stavite tješilicu pored njega, te po potrebi pripremite i dudu.

Umorite ih kupanjem

Za mnoge mame kupanje bebe navečer dio je rutine prije spavanja. Razlog tome je u ugodnom i toplom osjećaju vode koji smiruje dijete, a istovremeno ga i umara. Ne postoji pravilo treba li dijete kupati nakon hranjenja ili prije. Ako kupate bebu nakon hranjenja, pričekajte nekoliko minuta da se hrana u trbuhu slegne. Za kupanje možete koristiti i dječje šampone s nježnim umirujućim mirisima. Preporučujemo da prije kupanja pripremite sve što vam treba kako bi kupanje bilo što opuštenije i nećete dijete morati ispuštati iz vida – vodu zagrijte na ugodnih 38°C, pravilno ugrijte prostor i pripremite:

  • ručnik ili ogrtač,
  • šampon,
  • pribor za njegu i
  • pelene, pidžamu…

Opustite ih masažom

Nema ništa ljepše i zabavnije od gledanja sretne bebe kako uživa, udara, smije se i uživa u dodirima. Dječja masaža ne samo da je blagotvorna, već je neke mame prakticiraju i kako bi ublažile probavne smetnje.

Masažu možete uklopiti u svoj večernji ritual odmah nakon kupanja, kada njegujete bebu na prematalici i pripremate za spavanje.

Prije masaže na ruke utrljajte nježno dječje ulje i zagrijte ih trljajući. Nježno masirajte dječja stopala i ruke, crtajte mu sunce na trbuhu, pomazite i leđa… Prije nego krenete s masiranjem, svakako pročitajte profesionalni priručnik ili upišite tečaj na kojem ćete biti poučeni o ispravnim tehnikama.

Uspavajte ih pjesmicom ili uspavankom

Pjevanje pjesmica učinit će toliko dobrog za vaše dijete! Osim što će pobuditi njegovo zanimanje i odvratiti ga od plača, naučit će ga i rutini započinjanja povezivanja pjesmice s određenim zadatkom, poput kupanja ili spavanja. Možete pjevati i ranije, tijekom dojenja, kupanja, masiranja i kasnije kad se spremate na spavanje. Ako u isto vrijeme koristite projektor koji odražava nježne boje i oblike po stropu, uspavaljivanje će biti još jednostavnije. Kad pjevate i čitate jer želite uspavati dijete, koristite nježan i tih glas,te razgovarajte mirno i nježno.

 

Što ako dijete ne želi zaspati ni nakon svega ovoga?

Unatoč tvom trudu mališan i dalje odbija zaspati? Neki roditelji koriste »tvrdu« metodu uspavljivanja, da stave dijete u krevet i čekaju da samo zaspi. Na taj način odvratit ćete djetetu pažnju od činjenice da biste uvijek trebali biti s njim prije odlaska na spavanje, na čemu ćete biti zahvalni kasnije kada dijete bude starije. Međutm, mnogo puta ova metoda ne djeluje i beba u krevetiću počinje plakati.

Ne uspavljujte dijete u krilu ili na rukama, uvijek ga stavite u krevetić da zaspi.

Otpjevajte mu uspavanku, ili pustite tihu glazbu, pričajte priče…

Možete isprobati i prilično neobičnu metodu s papirnatim ručnikom. Uzmite mekani papirnati ručnik i nježno mazite djetetovo lice od vrha glave do brade. Pokret ponavljajte još nekoliko puta kako bi vaš mališan zatvorio oči i zaspao.

Iako je teško, pokušavajte izbjegavati kontakt očima. To ih može brzo svladati i pobuditi zanimanje. Tijekom spavanja dijete će se često trzati, pomicati ili glasati. Budite smireni i ne reagirajte na svaki njegov pokret, radije pričekajte da se sam smiri. Iako vaše dijete možda neće zaspati čim ga stavite u krevet, važno je da ostanete strpljivi, smireni i odlučni. Prije ili kasnije odvest ćete ga u svijet snova.