Vijesti

Kako uspostaviti pravilan ritam spavanja djeteta?

Gledati dijete kako mirno i bezbrižno spava jedan je od najljepših trenutaka roditeljstva. Međutim, put do mališana koji mirno spava može biti prilično naporan, pun ogorčenosti, a ponekad nastane i cijela drama. Želite li da djetetov san i raspoloženje budu još bolji, važno je što prije krenuti s pripremama koje nose i utječu na stvaranje pravilnog ritma spavanja. Kako se nositi s tim i koje su najčešće greške pročitajte u nastavku.

Zašto je važno redovito i kontinuirano spavanje?

Sva živa bića imaju svoj cirkadijalni ritam odn. unutarnji sat, koji uvelike ovisi o dnevnom svjetlu. Cirkadijalni ritam smatra se prirodnim ciklusom koji nam pomaže odrediti kada želimo biti budni, a kada spavati, kontrolira vrijeme jela, emocije i raspoloženje, utječe na brzinu metabolizma i proizvodnju mnogih hormona.

Spavanje beba se uvelike razlikuje od spavanja odraslih. Iako novorođenčad spava između 15-17 sati dnevno u ciklusima od nekoliko sati, te zbog toga što još ne razlikuju dan i noć, često se događa da je noćno ustajanje prvih nekoliko mjeseci neizbježno.

Cirkadijalni ciklus u dojenčadi počinje se uspostavljati tek u 3 ili. 4 mjeseca i tek tada možete početi s uspostavljanjem ritma spavanja.

I baš kao i odrasli, bebe i djeca su umorni, neraspoloženi, emocionalno nestabilni i nadasve razdražljivi nakon neprospavane noći.

Osim toga, redovito spavanje važno je za zdrav razvoj i rast djeteta, a raspored spavanja temelji se na predvidljivosti, što smiruje i tješi mališane.

Najčešće pogreške prilikom uspostavljanja ritma spavanja

Iako je lijepo kada beba zaspi na dojci tijekom hranjenja, to nije najbolji način za uspostavljanje ritma spavanja. Čim odmaknete dojku, beba će se probuditi i početi plakati, a da ne spominjemo da će imati problema sa spavanjem nakon što prestanete dojiti.

Druga česta pogreška je da dijete uspavate na rukama ili ležeći pored njega. Zamislite da morate uspavati bebu svaki put kad nosite i mazite se, čak i noću. Istina je da je lijepo zaspati pored djeteta, osjetiti njegov dodir i slušati njegovo mirno disanje, ali ležanje pored njega dok ne zaspi također može biti loša navika. S vremenom postaje sve teže i teže povući se, a da vaš mališan ne čuje da odlazite i nemojte se iznenaditi ako zakorači iza vas kada primijeti da više niste s njim.

Jedna od uobičajenih pogrešaka roditelja je da puste svoje dijete da duže spava ujutro ili ostane budno noću tijekom vikenda. Želite li da vaše dijete svaki dan zaspi i budi se otprilike u isto vrijeme, i za vikend je važna rutina. To će se odraziti na jutarnje buđenje za vrtić, a pogotovo u ponedjeljak, kada kreće sve ispočetka.

Što sve utječe na dobar san?

Osim dnevnih aktivnosti, na dobar san utječu i drugi čimbenici. Prvi od njih je okruženje u kojem mališan spava. Ako želite da dijete spava mirno i bezbrižno, stvorite mirnu i ugodnu atmosferu u prostoriju. Važno je i na čemu dijete spava. Kvalitetan krevet, prozračna i kvalitetna posteljina ili lagana vreća za spavanje neophodni su ako se ne želite buditi kroz noć, jer se bojite da se dijete otkrilo i želite ga natrag pokriti. Radi veće sigurnosti i boljeg i kvalitetnijeg odmora, dijete uvijek treba spavati u svom krevetu, bilo u svojoj sobi ili u krevetiću.

Kako uspostaviti ritam spavanja?

Kako bi dijete navečer brže zaspalo, važno je da tijekom dana bude što aktivnije i puno vremena provodi na otvorenom. Pogrešno je misliti da će, ako mališan dugo ostaje budan ili ako propusti popodnevno drijemanje, moći zaspati ranije navečer. Naprotiv, ne samo da će biti neugodnije tijekom dana, već će vam pogoršati i noćni san.

Rutina je važna za uspostavljanje ritma spavanja djeteta. Započnite s večernjim ritualom kroz koji će mališan prepoznati da se bliži vrijeme spavanja. Večernji ritual trebao bi uključivati ​​kupanje, masažu, hranjenje, njegovanje i spavanje. Ponavljajte ovaj ritual svaki dan u isto vrijeme, čak i vikendom ili praznicima.

Ako mališan i dalje ne može zaspati, pokušajte ga uspavati uz omiljenu igračku. Uzmite igračku koja će vašem mališanu biti prijatelj za spavanje i budite s njim samo kada dođe vrijeme za spavanje. Uz pomoć igračke ili npr. plišanca, svom mališanu možete pokazati kako spava, a ujedno mu dati osjećaj sigurnosti jer noću neće biti sam.

Djeci se ritam spavanja često poremeti prilikom putovanja, kada promijene svoju dobro poznatu okolinu, primjerice prilikom odlaska na odmor. Kako bi se vaše dijete na odmoru osjećalo kao kod kuće, uvijek ponesite svoj prijenosni krevetić i posteljinu na koje ste navikli svoje dijete. Tako će u svemu novome imati nešto malo što mu je već dobro poznato. Bogatu ponudu Bubaba by FreeON posteljine i FreeON prijenosnih krevetića potražite ovdje i iskoristite akcijski popust od 13% na sve FreeON prijenosne krevetiće do 17. svibnja 2022.