Vijesti

Kašasta hrana – kada i kako?

Nakon rođenja djeteta dani se okreću brže nego inače. I prije nego što postanete svjesni da ste roditelj, započinje razdoblje uvođenja kašaste hrane. Prekretnica se događa negdje između 4 i 6 mjeseci starosti. Zato je važno da se roditelji do tada pripreme i izaberu hranilicu. Postoje različiti modeli s različitim dodatnim značajkama – uključujući one koji omogućuju poluležeći položaj naslona. Pregledajte kategoriju hranilica i odaberite najprimjereniju za svoje dijete.

Međutim, kako bismo svakodnevne obroke učinili prekrasnim iskustvom za oboje, za vas i za vašu malu djecu, dobili smo savjet Lilijane BesednjakKocijančič, dr. med. iz Doma zdravlja Nova Gorica.

SAVJET STRUČNJAKA

1. Kada i kako počinjemo hraniti bebu kašastom hranom?

Bebi nakon navršena 4 mjeseca starosti energetska vrijednost hranjivih sastojaka u majčinom mlijeku ili zamjensko mlijeko više nije dovoljno za njegov brzi rast. Kašastu hranu počinjemo uvoditi postupno između 17. i 26. tjedna starosti. Djetetu u početku nudimo novu hranu samostalno, u maloj količini i jednom dnevno, nekoliko dana zaredom, kako bi se naviklo na novi okus. Obično se nova hrana uvodi u intervalima od jednog tjedna. Međutim, dijete se cijelo vrijeme promatra zbog moguće reakcije preosjetljivosti, koja se može izraziti na nekoliko načina: svrbež kože s osipom, češće ispuštanje tekuće stolice, povraćanje. Budimo strpljivi jer pokušaji hranjenja u početku nisu namijenjeni održavanju djeteta sitim, već su samo predstavljanje nečeg novog.

2. Koji znakovi ukazuju na djetetovu spremnost za kašastu hranu?

Djetetu nudimo kašastu hranu kada savlada uspravan položaj glave i sjedne na oslonac ili samostalno. Obično u tom razdoblju većina beba razvije refleks za povlačenje jezika kada dotaknu donju usnu i bez poteškoća gutaju. Rastu im prvi zubi. To su određeni znakovi koji znače da je dijete spremno za kašasta hranu. Nakon obilnog obroka brzo je gladan. Potrebno je više hranjenja tijekom dana i noći. Dijete slini kad gleda hranu, žvače sve što je nadohvat ruke i poseže za hranom članova obitelji. Kad mu ponudimo hranu na žlicu, on je više ne odguruje jezikom, već je jede.

3. Koja bi trebala biti prva djetetova hrana?

Mišljenja o tome što je idealna prva kašasta hrana nisu u potpunosti dosljedna. Hrana treba biti jednostavna i lakog okusa. Preporučuje se započeti s povrćem ili povrtnim pireom, jer je neutralnijeg okusa od voća. Biramo između hipoalergijske hrane (tikvice, cvjetača, mrkva, keleraba …) Beba ima urođeni slatkasti okus pa odbija povrće. Svaku hranu ili jelo dijete treba probati osam do jedanaest puta kako bi utvrdilo je li mu odgovara. Po povrću slijedi pire od povrća, krumpira i povrća, krumpira i mesa. Slijede žitarice koje ne bi trebale sadržavati gluten sve do dobi od šest mjeseci, jer će to smanjiti mogućnost celijaklije. Slijedi uvođenje druge hrane i prelazak na obiteljsku prehranu između 10. i 12. mjeseca života.

4. Koju hranu bi dijete trebalo izbjegavati u prvoj godini?

Preporučuje se izbjegavanje određenih namirnica u prvoj godini života jer ih je teško probaviti, naštete djetetu, izazovu ili potaknu alergijsku bolest. Takva hrana uključuje med, sol, bjelanjak, svježi sir, školjke, rakove i ostale plodove mora, orašaste plodove i kikiriki, gljive i kravlje mlijeko. Prekomjerne količine šećera također mogu biti štetne jer uzrokuju karijes.

5. U trgovinama postoji mnogo različitih proizvoda za malu djecu. Na što bismo trebali posebno obratiti pažnju prilikom odabira raznih kašica?

Pri odabiru proizvoda pripazite da odgovara djetetovoj dobi, dnevnim potrebama za energijom i da ne sadrži štetne tvari (aditive, konzervanse i skrivene alergene). Prvu hranu treba pripremiti pod najstrožom kontrolom, lako probavljivu, pravilno termički obrađenu i obogaćenu vitaminima. Sterilna hrana u “staklenkama” može se koristiti povremeno, jer je vrlo praktična, pogotovo kada odlazite u posjet ili na putovanje na kojem nemate priliku pripremiti svježe kuhani obrok.

6. Kako znati koliko je hrane dovoljno za bebu?

Neka dijete jede koliko god želi hrane. U početku je dovoljna žličica ili dvije. Navikavajući se na okus hrane, svakodnevno postupno povećavamo količinu hrane. Za prvi cjeloviti obrok, a to je obično ručak, dovoljno je 150-200 mililitara kaše. Kad je dijete sito, pokazat će nam ovo. Zatvorit će usta i okrenuti glavu od žlice i više nas neće gledati. Ponovno će se početi igrati. Ne forsiramo je hranom.

7. Jedu li bebe hranu i noću?

Kada uvedete kašastu hranu, uspostavljamo i novi raspored hranjenja. Tipično je da se dojena djeca hrane i noću. Prilikom uvođenja kašaste hrane, neko vrijeme se i doje preko noći. Možete im ponuditi i flaširanu vodu, ali hranu im ne nudite preko noći. Kako se povećava količina kašaste hrane, potreba za dojenjem noću postupno se smanjuje i većina će beba prespavati cijelu noć.

8. Je li samo flaširana voda primjerena za bebe?

Dijete koje je potpuno dojeno prva četiri mjeseca ne treba dodatnu tekućinu, jer je dobiva dovoljno dojenjem. Nakon prelaska na mješovitu prehranu, majčino mlijeko ne pokriva tjelesne potrebe za tekućinom. Nudimo mu dodatnu tekućinu. Uvijek je nudimo nakon obroka. Najbolja je kuhana voda koja se kuha do prve godine starosti. Ako se djetetu nudi flaširana voda, ona treba biti oligomineralna, bakteriološki zdrava, bez štetnih tvari (npr. teških metala) i pravilno flaširana. Kad odabirete vodu u bocama, uvijek pročitajte naljepnicu kako biste bili sigurni da je to pravi izbor.

9. Kada bebi ponudimo čaj ili sok?

Čajevi sadrže tanine i druge tvari koje vežu željezo i smanjuju njegovu apsorpciju ne-hem željeza pa se ne preporučuju za bebe. Kada djetetu nudite kašastu hranu (nakon četvrtog mjeseca života), treba biti nezaslađena. Šećer u čaju smanjuje osjećaj gladi jer zadovoljava djetetove energetske potrebe i na taj način inhibira unos ostalih hranjivih sastojaka važnih za razvoj i rast. Utječe na stvaranje karijesa. Prirodni sokovi od cjelovitog voća i povrća primjerena su dječja hrana koja samo djelomično zamjenjuje njegove potrebe za tekućinom.