Vijesti

Kreće li se vaše dijete dovoljno?

Prvi tjedan u listopadu posvećen je Dječjem tjednu, koji se ove godine odvija pod motom „Zaigrano uživajte u danu“ i naglašava važnost zaigranosti, opuštenosti i druženja djece. U vrijeme kada se dječja igra iz parkova premješta u četiri zida, uz ometanje tehnologije, kretanje je iznimno važna za zdrav razvoj.

Vrijeme će pokazati kakve posljedice su na najmlađe ostavila zatvorena dječja igrališta, otkazani dječji treninzi, zabrana druženja, no kretanje i aktivnost mališana možete potaknuti uz pomoć različitih FreeON proizvoda koji potiču kretanje i igru na otvorenom.

 

Da li se djeca dovoljno kreću?

Kretanje je prvi i osnovni oblik upoznavanja svijeta. U ranom djetinjstvu kretanje počinje na podlozi za previjanje ili podlozi za igru promatranjem ruku ili nogu, pokušajima okretanja i puzanja, meškoljenju u gnijezdu za bebe, ili u vrtiću. Kad djeca naprave prve korake, ima ih posvuda, pa kretanje postaje primarna dječja aktivnost, bilo da se radi o vožnji u sportskim kolicima uz promatranje okoline, guranju igračaka po sobi, trčanju po parku ili vožnji guralice. Vrijeme prebrzo prolazi, od čuvanja na rukama, do hvatanja ravnoteže tijekom vožnje biciklom.

Vježbanje nije samo zabavno i ugodno, ono je osnovna aktivnost ljudi koja se brine za tjelesno i mentalno zdravlje ljudi. Sve češći problemi kod djece su sjedilački način života, gdje mališani previše sjede i imaju premalo mogućnosti za trčanje i kretanje kroz igru. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da mališani do 5 godina trebaju vježbati do 3 sata dnevno, a djeca od 5 godina starosti nadalje minimalno 60 minuta umjerenog vježbanja.

Utjecaj igre na motorički razvoj

Roditelji su često previše zabrinuti da će dijete u trenutku zaigranosti biti ozlijeđeno ili prljavo, pa ga žele zaštititi i spriječiti da doživi takvo iskustvo. Naravno, potrebno je zaštititi dijete od većih opasnosti, ali pad na koljena, spoticanje o prepreku i nekoliko suza ne ugrožavaju dijete, ali su bitni za ovladavanje motoričkih sposobnosti mališana. Učenje se odvija kroz iskustvo, a bez padova i savladavanja prepreka, nažalost nema ni napretka.

Trčanje, spoticanje i podizanje tri su glavne aktivnosti koje pomažu djetetu u razvoju motoričkih sposobnosti. Oni su pak osnova za održavanje ravnoteže, brzine i koordinacije, kao i vještine koje su prijeko potrebne u svakodnevnom životu. Zato sljedeći put kad se vaše dijete spotakne i padne tijekom igre, obrišite mu koljena, podijelite riječ ohrabrenja i pustite ga da se suoči s novim izazovima.

Utjecaj igre na kognitivne sposobnosti

Osim za motoričke sposobnosti, zdrav razvoj i jačanje mišića i kostiju, kretanje je iznimno važno i za kognitivne, emocionalne i socijalne sposobnosti. Kretanje je povezano s igrom u kojoj djeca koriste maštu, igraju uloge, stvaraju svijet oko sebe, uče funkcionirati u grupi, pregovarati, postaviti se za sebe, rješavati probleme, steći samopouzdanje i još puno toga…

Ljudski mozak sastoji se od milijardu živčanih stanica tj. Neurona, svaki s desecima tisuća veza tj. Sinapsi kroz koje se prenose različiti impulsi. Više od 70% sinapsi razvija se u predškolskom razdoblju, pa je razdoblje između 2 i 5 godina ključno za intelektualni razvoj djeteta. Kako dijete počinje opažati okolinu, u mozgu se stvaraju nove veze, a što je poticajnija sredina u kojoj raste, to se više veza stvara.

Svaki put kad dijete izvrši novu aktivnost, u mozgu se stvaraju nove veze.

Kad ponavlja već naučen pokret, stare veze se učvrščuju pa mališanima treba omogućiti što više različitih kretnji, poput puzanja po tlu, preprekama, hodanja, trčanja, skakanja, hvatanja, ravnoteže…

Kako potaknuti tj. zainteresirati mališana za kretanje?

Svako je dijete priča za sebe, neka bi mogla trčati u nedogled, druga su više statična i radije bi sjedila i gledala crtić. Djeca se razvijaju na svoj način, a nažalost napredak nije moguće postoći silom, osim što ćete dobiti još veći otpor, pa je iznimno važno da dijete zainteresirate za kretanje. U tome vam mogu pomoći razne igračke i dodaci FreeON koji će potaknuti djetetovo kretanje. To uključuje gnijezda, centre za igru, guralice, romobile, tricikle…

IG-igra-young-mother-having

U svemu tome ne zaboravite na sebe. Često su djeca odraz njihovih roditelja – ako smatrate da ste manje aktivni, ne možete očekivati da će dijete voljeti kretanje ili razne sportske aktivnosti. Roditelji igraju bitnu ulogu u kretanju djece, pa od prvog dana odvojite vrijeme za dijete, ali i za sebe, posjednite ga u kolica i idite u šetnju, trčite, igrajte se skrivača i lovica…

Ukratko, krećite se s njima i aktivnost će postati nešto sasvim svakodnevno.