Vijesti

Na koje načine možete prostor u kući učiniti sigurnim za dijete?

Jeste li znali da se čak 90% ozljeda kod djece događa kod kuće i da se velika većina njih može spriječiti raznim zaštitama? Za sigurnost djeteta u prostoru, treba se pobrinuti čim dijete počne puzati i kretati se po prostoru. Nemojte podcjenjivati ​​njegove istraživačke vještine, a posebno poteze koje je već mališan sposoban učiniti.

Ponekad je dovoljan trenutak da vam se mališan izgubi iz vida i u tom periodu može biti potencijalnih opasnosti. U nastavku pročitajte na koje načine možete učiniti svoj dom sigurnijim za dijete, a i za sebe!

Najčešće opasnosti za malu djecu

Utičnice. Djeca ne vide opasnost u utičnicama postavljenim po stanu, već ih vide kao nešto zanimljivo s dvije vrlo atraktivne rupe. Prije ili kasnije, vaš će ih mališan primijetiti u nekom prostoru, a kao što je već poznato, doći će u iskušenje i provjeriti o čemu se radi te će, namjerno ili nenamjerno, stavljati prste ili druge predmete u njih. Zaštitite ih univerzalnim zaštitama za utičnice koje sprječavaju da vaše dijete dolazi u kontakt sa strujom.

 

Opasne stvari. Djeca ne gledaju na svijet kao odrasli, pa u ladici s lijekovima ne vide prijetnju, već mimiku i „slasne bombone“. Također ne vide deklaraciju da je to sredstvo za čišćenje, već samo vide da je to šareno i atraktivnih boja. Iz tog razloga je izrazito važno sve takve stvari premjestiti na više police, na mjesta do kojih dijete ne može doći ili ih pospremiti u ormarić s ključem.

 

Namještaj. Neosigurani namještaj jedan je od glavnih krivaca za ozljede i nesreće kod djece. Djeca najčešće ozlijede svoje prstiće prilikom otvaranja ili zatvaranja ladica, ili na oštrim rubovima namještaja, te je poželjno sve zaštititi odgovarajućim zaštitama.  Rubove također možete zaštititi mekom spužvom ili s lijepo dizajniranim FreeON zaštitama za rubove. Za znatiželjne mališane koji vole pregledavati ladice, umjesto vezanja ručki od ladica, možete koristiti FreeON univerzalne zaštite s trakom, koje se mogu koristiti za zaštitu mnogih površina i predmeta, poput ormarića, ladica, kanti za smeće, WC školjke…

 

Stepenice. Stepenice su posebno primamljive za djecu, jer penjanje po njima je jedinstveni izazov. Spriječite svoje dijete da samostalno požuri na gornji ili donji kat uz FreeON Gama sigurnosnu ogradicu.  Budući da se njezina duljina može regulirati, može poslužiti i kao zaštita za kretanje između prostorija, na primjer, kada želite spriječiti svoje dijete da puzi po kuhinji dok pripremate ručak. Zahvaljujući automatskom zatvaranju magnetom i otvaranju jednom rukom, brzo ćete se naviknuti na ovaj novi dodatak u svom domu.

 

Razni kablovi. Kablovi od elektroničkih uređaja opasni su iz dva razloga. Ako nisu posloženi i skupljeni, dijete se može zaplesti u njih, ali još je gore ako mališan svojom težinom visi na njima ili se može o njih zaljuljati i povući elektroničke uređaje sa sobom na pod. Stoga pokušajte sakriti kablove što je više moguće izvan pogleda djece, zavežite ih vezicama ili ih možete zalijepiti za zid ako ih ne možete u potpunosti sakriti.

Još nekoliko dodatnih savjeta za siguran dom…

Pobrinite se da imate siguran dom tako što ćete sve opasne tvari za dijete, lijekove i sredstva za čišćenje premjestiti na nepristupačna mjesta kojima mališan ne može pristupiti.

  • Odmaknite niski namještaj, stolice ili stolove od prozora jer se djeca mogu popeti na njih i pasti kroz prozor.
  • Dodatno pričvrstite samostojeće ormariće na zid te tako spriječite njihovo prevrtanje ako se mališan nasloni ili popne na njih. Uklonite s niskih polica predmete koji bi mogli pasti na dijete i ozlijediti ga.
  • Uklonite cvijeće i sobne biljke koje su otrovne iz dohvata dječjih ruku.
  • Uklonite stolnjak sa stolića u dnevnom boravku ili blagovaonskog stola u kuhinji jer ga mališan može povući i sve “okrenuti” sa stola na sebe.

Klizne podloge poput laminata, parketa ili pločica mogu se na kritičnim mjestima prekriti ili zaštititi tepisima ili protukliznim podlogama, što će spriječiti padove tijekom živahnije igre ili trčanja mališana.

Savjetujemo vam da dijete nikada ne bude izvan vašeg vidnog polja! Ne trebate stajati pored njega, ali ga držite krajičkom oka. Radite li hitne kućanske poslove, nosite smeće ili idete po poštu, dijete stavite u vrtić, ljuljačku ili hranilicu pričvrstite ga sigurnosnim pojasevima kako ne bi “pobjeglo” i da ne bi palo.