Vijesti

Najčešća pitanja o dojenju

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu. Sadrži sve što je potrebno za zdrav razvoj i rast, a dojenje je najprirodniji način prehrane u prvim mjesecima. Iako je većina žena spremna dojiti i ima dovoljno mlijeka nakon poroda, ipak mogu imati problema s laktacijom i dojenjem. Iako u teoriji znate sve o dojenju, u praksi ćete možda imati mnogo pitanja. Zato vam odgovaramo na najčešća pitanja o dojenju.

Kako se pripremiti za dojenje?

Vaše blagostanje je presudno za proizvodnju mlijeka. Što ste opušteniji i smireniji, to ćete lakše dojiti. Zato je važno da unatoč novoj ulozi majke brinete o sebi, svom zdravlju i odmoru. Uživajte u zdravoj i kvalitetnoj hrani te obavezno pijte puno tekućine. Svaki dan odvojite nekoliko minuta za stvari koje volite raditi. Kada dođe vrijeme za dojenje dobro se pripremite jer ono može potrajati i do sat vremena. Pronađite u stanu udoban i miran kutak, pripremite jastuk za dojenje i neka vam čaša vode i tetra pelena budu nadohvat ruke. Vrijeme dojenja jedinstvena je prilika za izgradnju veze između majke i djeteta, stoga uživajte i prepustite se tome. Dopustite si povezivanje s vašim mališanom na najbolji način.

Ima li smisla korištenje jastuka za dojenje?

Mnoge se majke pitaju treba li im zaista jastuk za dojenje među svim dodacima za bebu, zar nije običan jastuk dovoljan? Jastuk za dojenje je s razlogom u obliku slova C. Namijenjen je vašoj maksimalnoj udobnosti i, naravno, udobnosti vašeg mališanu tijekom dojenja, jer pomaže pravilnom prianjanju uz dojku. Olakšat će vam dojenje u različitim položajima, a bit će vam i neizostavan kao potpora leđima kada sjedite. Jastuci za dojenje Bubaba by FreeON mekani su i lijepog dizajna pa ih možete koristiti i kao ukrasne jastuke nakon dojenja.

Koliko često dojiti?

Opća je preporuka da novorođenčad treba dojiti između 8 i 12 puta dnevno u prvih mjesec dana, kad pokažu da su gladni. Nakon toga preporučeno je dojenje svaka 2 do 3 sata. Međutim, preporučamo da gledate na potrebe vašeg djeteta, a ne na sat. Bebin trbuščić je jako malen, negdje između veličine oraha i kokošjeg jajeta, pa je normalno da se hrane nekoliko puta i malo po malo. Kasnije, između 1. i 2. mjeseca starosti, broj dojenja se smanjuje, na 7 do 9 puta dnevno, a dojenje također postaje stabilnije s vremenom.

Koliko vremenski bi trebao trajati jedan ciklus dojenja?

Ne postoji pravilo koliko vremenski treba trajati ciklus dojenja. Ponekad će to potrajati samo nekoliko minuta, ponekad može potrajati i do sat vremena. Nikako nemojte ograničiti trajanje pojedinačnog ciklusa dojenja! Majčino mlijeko mijenja svoj sastav tijekom dojenja. U početku beba utažuje žeđ mlijekom, jer sadrži više vode i manje masti, a kasnije suprotno, dojenje je važno za djetetov osjećaj sitosti. Uostalom, uz pravilno dojenje dijete se pravilno razvija i raste.

 

Kako prepoznat da li Vaše dijete dobiva dovoljno mlijeka?

Neka novorođenčad izgube nešto na težini u prvih nekoliko dana nakon rođenja, što nehotice plaši mnoge mame. Uvjeravamo vas, gubitak kilograma sasvim je normalna pojava ako dijete normalno dojite i ako nema drugih znakova problema. Gubitak kilograma prestaje negdje nakon trećeg dana, zatim se povećava i ponovno dostiže porođajnu težinu između 10. i 14. dana. U prva 4 tjedna, dijete bi trebalo dobiti oko 225 g tjedno, a između 8. i 12. tjedna trebalo bi biti teže od 800-900 g. Naš savjet je da dijete vagate jednom tjedno, zapišete njegove vrijednosti i usporedite ih s krivuljom na kartici liječničkog pregleda. Još jedan podatak za miran san ne škodi, zar ne?

Kako pravilno bebu postaviti na prsa?

Koliko će dijete dobiti mlijeka i koliko će mu ugodno biti tijekom dojenja ovisi o pravilnom postavljanju djeteta uz dojku. Pravilno postavljanje znači da beba širom otvara usta i njima obuhvaća područje oko bradavice. Prvo neka bradom dotakne prsa, tek tada neka obuhvati bradavicu ustima. Ako pravilno prianjaju, usta su prekrila dobar dio oko bradavice, bradavica je okrenuta prema gore i možete čuti ritmično sisanje i disanje. Ako dijete nama pravilan ritam sisanja i disanja, potrebno ga je odvojiti od prsa i ponovno pravilno postaviti na njih.

Je li bol prilikom dojenja normalna?

Dojenje treba biti ugodno iskustvo i ni na koji način ne smije biti bolno. Istina je da prvih nekoliko dojenja može boljeti, ali nakon nekoliko minuta ta bol bi trebala nestati. Ako tijekom dojenja osjećate bol, dijete možda nije pravilno postavljeno, ali uzrok mogu biti i ispucale bradavice, začepljeni mliječni kanali, mastitis, pa Vam savjetujemo da se konzultirate s liječnikom.

Kad koristiti pumpu za dojenje?

Kada dojenje iz nekog razloga nije moguće, važno je potaknuti proizvodnju mlijeka pumpanjem mlijeka pomoću pumpe za dojenje. Izdojeno mlijeko možete čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču za buduće korištenje: hitni poslovi kada morate dijete prepustiti nekome na čuvanje; zdravstvene situacije u kojima nećete moći dojiti dijete ili se vrijeme za povratak na posao počelo približavati.

 

Sad kad imate odgovore na često postavljana pitanja o dojenju i vi se možete prepustiti ovom jedinstvenom iskustvu. Kako biste ovo učinili što ugodnijim i olakšali dojenje, iskoristite popust od 13% na sve jastuke za dojenje, Bubaba by FreeON tetra pelene i torbe za presvlačenje FreeON! Promocija traje tijekom tjedna posvećenog dojenju, između 2. i 12. kolovoza, a ponudu proizvoda možete pogledati ovdje.