Vijesti

Pravilno ju pričvrstite

Autosjedalice je dio opreme kojoj roditelji uz kolica posvećuju najviše pozornosti i ne gledaju na cijenu već na sigurnost. Kolica većinom biraju po načelu modernog izgleda i funkcionalnosti, dok pri autosjedalici naglasak  je na sigurnosti i udobnosti djeteta.

Djeca u današnje vrijeme provode u automobilima puno više vremena nego prije, a s obzirom na gustoću prometa i broj prometnih nesreća, u današnje vrijeme su puno više ugroženi prilikom boravka u automobilu, pa stoga roditelji bez obzira na cijenu autosjedalice daju više pažnje samoj sigurnosti.

Pri kupnji autosjedalice se usredotočujemo na način instalacije autosjedalice u automobil –pomoću  isofix vodilica, baza ili pomoću pojaseva automobila, važni su i nagibi leđnog naslona, mogućnost širenja bočno ili posešavanja naslona za glavu po visini, debljina navlake i udobnost sigurnosnih pojaseva autosjedalice također je važna, dodatna bočna zaštita, naslon za ruke i ostali detalji vema su važni prilikom samog odabira. Jednu od ključnih uloga u odabiru autosjedalice također ima i namještanje djeteta u autosjedalicu i pričvrščivanje sigurnosnim pojasevima.

Pravilno pričvrščivanje djeteta u autosjedalici

Pravilno pričvrščivanje djetetu daje stabilnost tijekom sjedenja, a opet daje djetetu slobodu za sigurne pokrete. Sigurnosni pojasevi pak u slučaju sudara odrađuju svoju ulogu i drže dijete u autosjedalici i sprječavaju udar.

Kako sigurnosni pojasevi trebaju biti pričvršćeni da bi bili sigurni?

Kad pričamo o sigurnosnim pojasevima autosjedalice kopča mora biti pravilno zatvorena – uvijek provjerimo dodatno da je nije moguće jednostavno odkopčati, a pojasevi moraju biti namješteni na ramenima djeteta i dovoljno zategnuti- da prirodno prijanjaju uz tijelo djeteta, ali da ga ne tiskaju, no nikako nesmiju stršati s ramena ili omogućiti djetetu da se izvuče van pojaseva.

Kad pričamo o pojasu automobila, mora biti pravilno provučen kroz sve sigurnosne vodilice na autosjedalici, a opet mora prirodno zategnuti i tijelo djeteta u autosjedalicu, te spriječiti klizanje ili pretjerano gibanje. Mora biti čvrsto utaknut u kopču na sjedalu, a mora biti i dovoljno čvrsto zategnut da se dijete ne može izvući van pojasa.

Najvažnije od svega je da pojas ostane zategnut u slučaju udara te da dijete zadrži u sjedalici.

FreeON autosjedalice imaju različite mogućnosti pričvrščivanja u automobil. Zato smo za naše kupce pripremili i video prikaze kako pravilno pričvrstiti dijete i instalirati autosjedalicu u automobil. Sve video prikaze možete pogledati i na našem Youtube kanalu.

Osim ponude autosjedalica u ponudi imamo i velik izbor dodataka za automobil, koji će olakšati vaša putovanja.

Ponekad nam se žuri, ponekad su nam djeca nemirna, ponekad smo samo malo površni i ne dodajemo dovoljno pozornosti dali je dijete pravilno pričvrščeno u autosjedalici.  Ponekad nam se čini da samo 200 metara kratke relacije ne može imati veliku ulogu. Mislimo da nam se te dvije minute do vrtića ne može ništa dogoditi. Razmislimo još jednom i budimo rađe preoprezni nego da nam par sekundi koje bi potrošili na pričvrščivanje djeteta u autosjedalicu uzme sve vrijedno.

Neka sigurnost uvijek bude na prvom mjestu!