Vijesti

Putovanje u trudnoći

Ljetni praznici su pred vratima, a s njima i posljednja prilika da iskoristite odmor u dvoje prije nego vam se pridruži novi član obitelji. Putovanje u sretnom iščekivanju ne bi trebao biti problem osim trudnicama koje imaju zdravstvenih problema. Naravno, prije dužeg putovanja automobilom ili avionom dobro je posjetiti ginekologa, koji će vas savjetovati o prikladnosti putovanja i obaviti preventivni pregled. U nastavku donosimo sve što trebate znate o putovanju tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće, kada je najbolje vrijeme za putovanje?

Svaka žena drugačije doživljava trudnoću. Neke prolaze bez poteškoća, druge se bore s umorom, bolovima i raznim naporima. U prvih 12 tjedana možda vas neće toliko ometati pokretljivost, koliko mučnina i malaksalost. To je ujedno i najveća mogućnost pobačaja u tom razdoblju, pa bi bilo više nego dobrodošlo da svom tijelu ne uzrokujete dodatni stres.

Stoga je preporučljivo vrijeme za putovanje između 14 i 28 tjedana. Za to će vrijeme jutarnje mučnine biti prošlost, energija će vam se vratiti, a trbuščićem ćete i dalje biti dovoljno pokretni da prihvatite izazove lutanja tijekom putovanja. Vjerojatno znate da će vam nakon 28 tjedana trbuščić biti toliko velik da vam može prilično otežati kretanje i dugo sjedenje.

Putovanje avionom

Putovanje zrakoplovom tijekom trudnoće nije problem, ali postoje neka ograničenja i liječničke preporuke. Većina avioprijevoznika trudnicama ne preporučuje letenje, iako dopušta zdravim trudnicama putovanje do 36. tjedna trudnoće, no svakako se preporuča da buduća majka odabere kraću destinaciju s trajanjem leta kraćeg od 4 sata. Kod dužih putovanja postoji manji rizik od krvnih ugrušaka.

Kako bi let bio što ugodniji, rezervirajte sjedalo koje ima više prostora za noge. Izbjegavajte ispijanje gaziranih pića prije puta, a cijelo vrijeme vežite pojas jer nikad ne znate kada će Vas iznenaditi turbulencija. Ipak, imajte na umu da je poželjno češće ustajati i protegnuti noge, prste i stopala.

Idete li na odmor u veselom iščekivanju i s jednim malim djetetom, razmislite o odgovarajućoj opremi koja će vam olakšati mnogobrojne situacije na putovanju.

Jedna od takvih su upravo kolica, koja bi trebala bi biti što laganija, kompaktnija i praktičnija, kako biste ga lako mogli koristiti i na destinaciji za odmor i tijekom samog putovanja, kada ćete ga možda morati nositi po zračnoj luci. U našoj ponudi, FreeON Solo su jedna od onih kolica.

Međutim, ako želite kompaktna kolica koja se sklapaju u male dimenzije, a možete ih ponijeti na avion i spremiti u ručnu prtljagu, potražite sportska kolica FreeON Diamond.

Putovanje na daljnja odredišta s automobilom

Je li pred vama posljednje ljeto koje ćete zajedno s partnerom provesti prije nego što vam se dijete pridruži? Vjerujemo da ćete ovo vrijeme iskoristiti za prekrasan odmor na moru. Međutim, ako idete na dugo putovanje u sretnom iščekivanju, sigurnost i udobnost su bitni za ugodno putovanje.

Za godišnji odmor u trudnoći birajte destinacije koje nisu previše udaljene, gdje vožnja trajektom do odredišta nije potrebna, ali imajte na umu da bi bilo super imati bolnicu u blizini, ako vam zatreba. Ako nije prijeko potrebno, nemojte voziti i uživajte u vožnji kao putnik. Isplanirajte nekoliko zaustavljanja na putu kako biste mogli protegnuti svoje umorne i loše prokrvljene noge. Pijte puno tekućine i možete jesti hranu od koje se nećete razboljeti. Budite cijelo vrijeme vezani sigurnosnim pojasom, koji treba prolaziti ispod trbuha, odnosno preko zdjelice.

Ako ste već majka, onda se pobrinite da mališanu na stražnjem sjedalu bude što udobnije i ugodnije tijekom putovanja. Put će vas sam po sebi biti iscrpljujući i najmanje što trebate je gunđati i dodatno otežavati svoj život sa stražnjeg sjedala. Kako bi djetetu olakšali putovanje, kako bi mu bilo što udobnije, osigurajte mu udobnu autosjedalicu i svoje inovativne načine zabave najmlađeg člana obitelji.

Što ako rodim na putovanju?

Iako se putovanja u zadnjih mjesec dana prije poroda ne preporučuju, može se dogoditi da beba stigne i ranije. Kako biste mirno putovali, logično je prije polaska na put saznati gdje je liječnik i rodilište na krajnjem odredištu, te jesu li dostupni. Ne zaboravite sa sobom ponijeti maminu knjižicu i znajte da osiguranje u inozemstvu neće biti suvišno. Vjerojatno nije potrebno ponavljati da ima smisla odustati od putovanja u manje razvijene zemlje s lošijim zdravstvenim sustavom tijekom trudnoće, zar ne?