Vijesti

Razvojni ciklus djeteta tijekom prve godine života

Bebe su nježna stvorenja kojima su potrebni dodiri puni ljubavi i nježnosti. Ponašanje u prvim mjesecima bitno je za promicanje zdravog razvoja i držanja. Poznavanje različitih pristupa i “bavljenja bebom” omogućit će vam da sami kontrolirate svog mališana, da znate što mu se sviđa, a što ne, te kako se ponaša u tom trenutku. U nastavku smo pripremili neke općenite upute kako pravilno postupati s bebom u različitim situacijama, ali naravno imajte na umu da je svako dijete individualno, sa svojim potrebama, te da svako dijete ima svoj tempo razvoja.

Maženje u krilu

Moglo bi se reći da bebe prvih nekoliko mjeseci gotovo cijelo vrijeme provode u majčinom naručju, pa je pravilan položaj i držanje od iznimne važnosti. Prvih nekoliko mjeseci bebe si ne mogu samostalno pomoći, osim da okrenu glavu i ispruže ruke ili noge. I dok beba ne bude sposobna samostalno držati glavu, potrebno ju je cijelo vrijeme pridržavati. Dok dojite, pustite bebu da vam leži u krilu, istovremeno podupirući i leđa i glavu rukom. Brada mu treba biti lagano prislonjena na prsa, a ruke pritisnute uz tijelo kako ne bi visjele sa strane. Dijete nemojte nositi u uspravnom položaju, jer to može uzrokovati oštećenja u ramenima, a kao rezultat toga, može imati problema s puzanjem, sjedenjem ili okretanjem.

Dojenje i hranjenje bočicom

Vjerojatno već znate da postoji mnogo različitih položaja u kojima možete dojiti bebu. Ono što je zajedničko svim položajima prilikom dojenja je da beba u svakom trenutku tijekom hranjenja ima potporu za gornji dio tijela i glavu, bilo rukom ili jastukom za dojenje. Isto vrijedi i za hranjenje na bočicu, a bebu je najlakše držati u naručju dok sjedite. Glava treba biti poduprta i poravnata s trupom, a brada lagano nagnuta naprijed na prsa.

Nakon svakog hranjenja slijedi podrigivanje, što će utjecati na smanjenje zadržavanje zraka koji je “progutan” tijekom hranjenja u trbuščiću. Najbrži način da to učinite je da stavite bebu preko ramena i malo se nagnete unatrag. Pritom će dobro djelovati nježno lupkanje i masaža po leđima mališana, ali ne zaboravite zaštititi svoje rame s tetra pelenom, jer beba može izbaciti višak hrane. Ako ne možete staviti bebu na ramena, možete je nositi na rukama s trbuščićem okrenutim prema dolje ili je staviti na koljena i lagano lupkati.

Previjanje

Vrlo brzo nakon hranjenja slijedi promjena pelena. Prilikom postavljanja bebe na podlogu za previjanje (ili u krevetić), prvo ga obgrlite preko ramena istovremeno podupirući mu glavu, a zatim ga okrenite na bok i prvo naslonite guzicu na podlogu. Kada leži, okrenite ga na leđa i spustite ramena tek kada vidite da mu je u tom položaju ugodno.

Prilikom presvlačenja važno je bebu ne podizati za stopala, već ga držati za bedra, podižući stražnjicu tek toliko da ispod nje stavite pelenu. Istim hvatom okrećete ga na bok kada ga nakon presvlačenja počnete oblačiti. Podižete ga natrag u krilo obrnutim redoslijedom kako smo opisali na početku: ramena, bokovi i podizanje gornjeg dijela trupa uz pridržavanje glave.

Boravak u autosjedalici

U prvim mjesecima života, dijete u automobilu mora biti u autosjedalici 0+ koja je namijenjena samo za prijevoz. Čim stignete na odredište, dijete se iz autosjedalice premješta u puno udobnija kolica u ravni položaj, jer dugotrajni boravak djeteta u skučenom položaju autosjedalice nije preporučljiv. U slučaju da dijete u autosjedalici jaje 0+ provodi podosta vremena, to može imati značajniji utjecaj na motorički razvoj. Položite bebu u autosjedalicu sa strane – prvo zdjelica, ramena i glava, tek onda je okrenite na leđa i fiksirajte glavu. Ako je autosjedalica šira od bebe, podložite je pelenom ili je stavite sa strane prije nego što stavite dijete u nju.

Igra

Djeca se vole igrati jer kroz igru ​​upoznaju svoje tijelo i okolinu. U prvih nekoliko mjeseci vaša igra može biti sljedeća: sjednite na pod, savijte nove u koljenima i položite dijete na bedra. U ovom položaju beba će vam brzo uputiti pogled, osmijeh ili čak kakvu “riječ”. Dok je beba još uvijek nestabilna u leđima, nemojte je stavljati sjediti između jastuka, radije je stavite na pod ili. prikladnu podlogu gdje će se moći okretati i tako ojačati leđne i trbušne  mišiće. Potaknite okretanje s leđa na stranu pokazujući mu igračku za kojom poseže i prema kojoj se okreće.

Oslonac na laktove i podizanje gornjeg dijela tijela od podloge

Tijekom prva tri mjeseca,kod novorođenčadi s kojima se ne radi na pravilan način ili kod djece koja često budu na leđima može doći do mišićne neskladnosti. To se može prepoznati po tome što kada dijete leži na boku ili ga stavite na leđa, pomiče glavu unatrag, ruke podiže od podloge i ne spušta ih prema dolje, nego ih cijelo vrijeme povlači prema unatrag. Ako ste to primijetili kod svog djeteta, nemate razloga za paniku jer se takav položaj može vrlo lako korigirati s ispravljanjem položaja i pravilnim nošenjem djeteta tijekom tjelesnih aktivnosti.

Razvoj djeteta se odvija relativno brzo, te je od izuzetne važnosti kontinuirano pratiti djetetovo držanje, a po potrebi ga i korigirati.

Jedan od najvažnijih položaja za pravilan razvoj djeteta je kada dijete leži na trbuhu i oslanja se na ruke, a pritom glavu ne oslanja na tlo. Ako su djetetu ruke stavljeno prema van kada je oslonjeno na laktove,  potrebno ga je poduprijeti u ramenima i nadlakticama. Jastuk za dojenje ili gnijezdo za bebe će Vam biti od iznimne koristi kako bi izbjegnuli krivo podizanje, jer pravilnim podizanjem djeteta od podloge dijete jača mišiće vrata i gornji dio leđa, te tako usklađuje tonuse prednjih i stražnjih mišića, što znači da neće imati problema prilikom okretanja.

Samostalno sjedenje

Nakon što beba može kontrolirati položaj glave, i dijete je može držati uspravno, ali i dalje s potporom u prednjem dijelu tijela. Najlakši i najudobniji položaj je da ga jednom rukom naslonite na sebe kako bi mogao uživati u pogledu na svijet oko sebe, a drugom rukom podupirete guzicu i bedra. Kada ga posjednete u krilo, poduprite ga u struku.

Uz samostalno sjedenje dolazi i vrijeme za upoznavanje s krutom hranom. Ako mališan još ne sjedi samostalno, onda dijete hranimo u svom krilu. Dijete neka sjedi u krilu okrenuto od vas, jer jednom rukom trebate podupirati njegova leđa i glavu, a drugom ga hranite. Djetetu stavite hranu na donju čeljust ili na vrh jezika i počekajte da dijete samo krene i pojede tu hranu koju ste mu stavili u usta. Kada se mališan samostalno posjedne, onda je vrijeme da ga stavite u hranilicu, ali je važno da hranilica ima tvrdo i horizontalno sjedalo, kako bi dijete moglo sjediti uspravno, a ujedno da ne bi dijete predugo boravilo u njoj.

Nošenje djeteta u klokanici

Klokanice su iznimno praktične, jer je beba uvijek kraj vas, a imate slobodne ruke i možete obavljati sve aktivnosti koje ste i namjeravali.

Pojedine FreeON klokanice su namijenjene za korištenje od rođenja, jer su dizajnirane da prilikom korištenja podupiru i utječu na pravilan razvoj bebe.

Prilikom korištenja klokanice, djetetova koljena trebaju biti viša od stražnjice (položaj M), a kralježnica blago savinuta kao slovo C. U klokanici, dijete treba biti položeno tako da je uz vaše tijelo i da ga možete poljubiti u čelo.

Bebu nemojte nositi u klokanici s pogledom prema naprijed, jer tada kralježnica nije u ispravnom položaju. Iako mnoge klokanice omogućuju takvo nošenje, za male bebe to nikako nije preporučljivo! Ova metoda nošenja u klokanica je primjerena za malo stariju djecu.

Dnevno se preporuča maksimalno nositi dijete u klokanici 30 minuta.

Prvi koraci

Ubrzo nakon posjedanja i puzanja, stiglo je vrijeme da se dijete samostalno postavi na noge. Kada ste to primijetili, nemojte dijete forsirati da uči hodati držeći ga za ruke i vodeći ga po sobi. Najbolje je da se pusti da luta po sobi, da stane na svoje noge pored vas ili namještaja… Ovo je najispravniji način da krenu učiti hodati i samostalno se dignu na vlastite noge. Ne brinite ako tu i tamo dijete padne na guzicu, to je u potpunosti normalno. Sve je to proces učenja, dobivanja na mišićnoj masi i razvoj motoričkih sposobnosti. U prvim koracima možete mu pomoći igračkama koje potiču hodanje, a istovremeno pružaju potrebnu potporu.