Vijesti

S djetetom na »prvo« putovanje automobilom

 

Ugodno proljetno vrijeme poziva vas da s obitelji otkrijete skrivene kutke zemlje ili posjetite neko zanimljivo turističko odredište. Nakon mjeseci »odmaranja« kod kuće, organiziranje obiteljskog putovanja može se opet činiti kao da prvi put idete na putovanje, pa smo sastavili nekoliko savjeta, na što treba obratiti pažnju prilikom planiranja obiteljskog putovanja automobilom.

Mališanovo prvo putovanje automobilom

Postala si majka tek nedavno i putovanja s djetetom su samo od kuće do pedijatra i obrnuto? Ako još neznate kako se vaše dijete ponaša na dužim putovanjima, možda je sada pravo vrijeme za to. Naravno, za početak nemojte ići na duga, višesatna putovanja s djetetom, jer će iscrpiti i dijete i vas. Uz sigurnost autosjedalice, udobnost je veoma važna kod duže vožnje. Autosjedalica mora biti udobno podstavljena, a nagib naslona i nagib za glavu može se regulirati ovisno o veličini i potrebama djeteta.

Neke autosjedalice imaju mogućnost rotacije 360°, što je prikladno na dužim putovanjima kada dijete zaspi ili postane gladno. U tom slučaju jednostavno okrenete cijelu autosjedalicu s djetetom za 90°, bez dizanja iz autosjedalice.

Prvo putovanje s obitelji nakon duže pauze

Prošlo je nekoliko mjeseci od vašeg posljednjeg obiteljskog putovanja? Prva stvar koju morate provjeriti prije putovanja je li autosjedalica još uvijek prikladna za dijete?

Djeca rastu poput gljiva poslje kiše i četiri mjeseca mogu napraviti veliku razliku u centrimentrima ili težini, tako da autosjedalica koju ste koristili prošle godine možda više neće biti prikladna ove godine. Prije putovanja izmjerite i izvažite dijete, te provjerite dali njegova veličina odgovara skupini autosjedalice koju koristite.

Ovdje možete pročitati više o autosjedalicama i skupinama veličina.

Koji pokazatelji vam ukazuju da je vrijeme da potražite novu dječju autosjedalicu? Ako u grupama 0,0+ i 0/I glava viri izvan naslona autosjedalice, ili ako glava viri izvan naslona za glavu u grupama I,II ili III, a sigurnosni pojas je ispod djetetovog ramena, vrijeme je za novu autosjedalicu.

Kako odabrati pravu autosjedalicu?

Na odabir autosjedalice utječe nekoliko čimbenika, od veličine djeteta, starosti automobila, sustava pričvrščivanja autosjedalice, vremena koje će dijete provesti u autosjedalici… Pri odabiru, sigurnost i udobnost trebaju biti na prvom mjestu, a zatim tek odabir boje, ili druge karakteristike koje nudi određena autosjedalica.

Ako planirate duža putovanja s djetetom ,odaberite autosjedalicu koja je udobna, sigurna i omogućuje okretanje sjedala za 360°. Ako ćete autosjedalicu premještati iz jednog automobila u drugi, odaberite autosjedalicu sa isofix sustavom pričvrščivanja, koji je lagan i ne dopušta greške prilikom instalacije. Ako ne namjeravate kupiti novu autosjedalicu svaki put kad vaše dijete dobije višak kilograma, odaberite onu koja raste s djetetom na početku i pratit će vas duži niz godina. Odabir uglavnom ovisi o vašim potrebama, a većinu zadovoljavaju autosjedalice FreeON.

 

 

I još nekoliko savjeta za nezaboravno putovanje automobilom …

  • Planirajte putovanje unaprijed. Razmislite koliko dugo će trajati vožnja, gdje ćete stati na ručku, koliko hrane ponijeti sa sobom, kako ćete zabaviti dijete za vrijeme vožnje, što ćete raditi ako počne plakati…
  • Prije putovanja provjerite odgovara li autosjedalica veličini djeteta i je li pravilno montirana u automobil. Za djecu koju vozite u kontra smjeru vožnje ugradite ogledalo za nadzor.
  • Zabavite dijete tijekom vožnje pjevanjem pjesama, pričanjem priča, opisivanjem okoline, igranjem igrara riječima, učenjem prometnih znakova…
  • Na putovanje uvijek ponesite prvu pomoć i lijekove, vodu, grickalice, igračke, dodatnu dekicu…nikad neznate kada će vam zatrebati…
  • Tijekom vožnje napravite nekoliko zaustavljanja, kako biste istegnuli noge i leđa. Zaustavite se za ručak ili zahod, a posjetite i znamenitosti usput.
  • Ne zaboravite na ugodnu i zabavnu vožnju koristeći dodatke poput sjenila za sunce,simpatičnih ogledala za nadzor, ili organizator sjedala.