Vijesti

Sigurno u novu školsku godinu

Rujan se smatra vremenom kada se djeca prvi put upoznaju s vrtićem i novom okolinom. Roditelji za odlazak u vrtić koriste različita prijevozna sredstva, što uglavnom ovisi o udaljenosti od kuće. Neki imaju tu sreću da do vrtića ili škole mogu pješice ili s kolicima, dok su drugi primorani koristiti bicikl ili automobil. Bez obzira koje prijevozno sredstvo odabrali, sigurnost djeteta i Vas uvijek bi trebala biti na prvom mjestu.

U vrtić s dječjim kolicima

Ukoliko u neposrednoj blizini imate vrtić, iskoristite ugodne jesenske dane i povedite svoje dijete pješice ili sportskim kolicima i tako spojite ugodno s korisnim. Osim što ćete dan započeti kratkom šetnjom na svježem zraku, dobit ćete i dnevnu dozu sportske aktivnosti i energije za novi dan. Ako ste majka dvoje ili više djece, starije vam se lako može pridružiti svojim romobilom ili biciklom, ali možete koristiti i buggyboard sa sjedalom i ručkom koji možete pričvrstiti na kolica i tako ih voziti oboje istovremeno.

Lux Premium

U vrtić biciklom ili romobilom

Odlaskom u vrtić biciklom potrebno je malo šire razmišljati o sigurnosti. Prije svega provjerite je li bicikl ispravan, a dječja sjedalica pravilno postavljena na biciklu. Iako postoji nekoliko različitih načina prijevoza djeteta na biciklu, onaj gdje je dijete straga je najsigurniji i najprikladniji za stariju djecu, jer u slučaju nezgode ne možete pasti na dijete, a vi sami imate više prostora za kretanje i bolju kontrolu nad biciklom. Zatim je vrlo bitno pravilno pričvrstiti dijete u sjedalicu 5-točkovnim sigurnosnim sustavom i staviti kacige za vas i dijete. Za sigurnost je važna i vaša vožnja i poštivanje prometnih propisa. Osigurajte vidljivost reflektirajućom i svijetlom odjećom, koristite pločnik ili biciklističku stazu, a na raskrižjima obavezno rukom označite smjer skretanja.

 

U vrtić možete ići i s malo starijom djecom s kolicima. Dobro će im doći jutarnji svježi dah, a pokreti će ga dobro razbuditi i izmamiti mu osmijeh na lice.

Sigurnost u autu

Ako su vrtić ili škola udaljeni nekoliko kilometara, ili ako ćete ostaviti dijete na putu do posla, najvjerojatnije ćete za put koristiti automobil. Za sigurnost putovanja pobrinite se odgovarajućom autosjedalicom koju treba odabrati prema veličini djeteta i potrebnom sigurnosnom standardu. Naravno, nije dovoljno da je dijete samo vezano u autosjedalici, važno je i da je ono pravilno pričvršćeno te da je sama autosjedalica pravilno postavljena u vozilo. Kako ne biste bili zabrinuti, izaberite autosjedalicu s isofix sustavom koji omogućuje sigurno pričvršćivanje, bez grešaka i veću sigurnost za dijete u slučaju sudara. Vjerojatno je samo po sebi razumljivo da dijete u autosjedalici uvijek mora biti vezano, bez obzira na to koliko je putovanje kratko ili dugo. Čak i ako vozite samo kilometar ili dva, znate da se većina nesreća događa upravo na kraćim relacijama i zbog neadekvatnih dječjih sjedalica u vožnji.

Kako znati je li dječja autosjedalica primjerena za dijete?

 Prema položaju djetetovih ramena i vrha glave možete prepoznati je li autosjedalica prevelika ili premala. Kod autosjedalica grupa 0, 0+ i 0/I vrh djetetove glave ne smije izlaziti iz područja autosjedalice ili ne smiju biti više od 2 cm ispod gornjeg ruba sjedala. Za sjedalice grupe I, II ili III, sjedalica je primjerena kada je djetetova glava još uvijek sigurno položena u području naslona za glavu, ​​a pojasevi su postavljeni u visini ramena. Ako je sigurnosni pojas ispod djetetovih ramena, autosjedalica je premala.

Kako god išli u vrtić, sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu. Kao sudionik u prometu, ne zaboravite da ste svom djetetu u svakom trenutku uzor, pa razmislite kako reagirate na različite situacije i kakav primjer svojim postupcima dajete djetetu.

Namig: Iskoristite ponudu do srijede, 24. 8. 2022,  autosjedalice FreeON čak -13% jeftinije. Provjerite i iskoristite popust na sve https://www.freeon.hr/akcije/, još danas.