Vijesti

Spremate se na planinarenje s djetetom?

Ako ste oduvijek uživali u planinarenju i prekrasnim pogledima, sada kada ste majka, ovo će vam iskustvo biti još ljepše, jer ćete za planine imati “suputnika” s kojim ćete podijeliti svoju ljubav prema prirodi i kretanju. Uz osobnu radost i divljenje, planinarenje s djetetom je i proces koji zahtijeva dosta organizacije i prilagodbe prije samog pohoda, kako u dužini tako i po zahtjevnosti rute. No, neka to ne bude prepreka, planinarenje je i zauvijek će ostati odlična prilika za kretanje, kvalitetno obiteljsko druženje i jedinstvena prilika da djeca zavole prirodu koja ih okružuje. U nastavku donosimo nekoliko savjeta i informacija, kako bi planinarenje s djetetom ostalo u lijepom sjećanju i Vama i djetetu.

Kako planirati putovanje s djetetom?

Izlet s malim djetetom prvenstveno treba prilagoditi njegovoj dobi i potrebama. Ako vaš mališan još ne može samostalno hodati te ćete ga većinu vremena nositi na ramenima, birajte kraće rute, jer će mališanima dosaditi dugo sjedenje, neovisno o udobnoj nosiljci ili ruksaku. Ako beba još doji, ruta se tome prilagođava i uključuje vrijeme za dojenje i presvlačenje. Zbog funkcionalnog planinarskog ruksaka, ne morate brinuti za popodnevno drijemanje, jer će beba bez problema zaspati u udobnom ruksaku, a vi i dalje može uživati u avanturama.

Za posjet brežuljcima i prirodi odaberite dane kada se ne očekuju previsoke temperature. Također, zamislite lako dostupna mjesta koja možete posjetiti s ruksakom za nošenje beba bez puno truda i opasnosti. Izbjegavajte strme i skliske staze i kamenite padine na kojima bi kamen koji bi mogao pasti i tako ugroziti dijete. No, idete li na izlet u ljetnim mjesecima, birajte sjenovita mjesta koja nude ugodno osvježenje i prirodnu zaštitu od sunca, koje je u planinama još jače, a ujedno može biti i prohladno za dijete zbog hladnijeg vjetra.

Navikavanje djeteta na boravak u planinarskom ruksaku

Ruksak za nošenje djeteta odlična je stvar za aktivne roditelje koji unatoč roditeljstvu ne žele odustati od avantura u srcu prirode. Dizajnirani su tako da budu što lakši i udobniji za nošenje za roditelja, a ugodni za dijete čak i kada u njemu dugo sjedi. Teški su tek nekoliko kilograma, ali ako tome dodate težinu djeteta i hodanje uzbrdo, brzo ćete uočiti da je planinarenje s djetetom na leđima prilično zahtjevan sport. Stoga odlazak u planine zahtijeva prethodnu pripremu uz kraće šetnje.

Kao što se vas dvoje morate naviknuti na ruksak i nošenje tereta na ramenima, dijete bi to trebalo upoznati noseći ga u ruksaku. Kao i vi, na to će se najviše naviknuti tijekom kratkih putovanja. Srećom, FreeON Mount ruksak je osmišljen tako da uz dio za nošenje ima puno džepova i ladica za pohranu, pa u njega možete staviti sve što vam je potrebno, bez dodatnih ruksaka.

Što je sve potrebno za planinarenje?

Osim sportske odjeće, prikladnih planinarskih čizama i cipela za potporu prilikom hodanja, trebat će vam i nosiljka odnosni kompaktni ruksak za bebu. Više od klokanice, ruksak je prikladan za dijete na dužim planinarenjima, jer je udobniji i vama i vašem mališanu.

FreeON Mount ruksak za nošenje bebe dizajniran je za aktivne roditelje. Zahvaljujući laganom aluminijskom okviru i materijalima, težak je samo 2,5 kg, a može se pohvaliti jednostavnim sustavom preklapanja i mekanim remenima koji pružaju najbolju moguću udobnost tijekom hodanja. No, budući da se vrijeme u planinama stalno mijenja, izrađen je od vodootpornog materijala i ima krović koji će zaštiti dijete od kiše, a može se skinuti. Ruksak je namijenjen za djecu od 6 mjeseci do 18 kilograma.

Uz odgovarajuću opremu, ne zaboravite uzeti dovoljno tekućine za sebe i svog suputnika na leđima te hranjivi međuobrok. Na takvim putovanjima posebno su zgodni pirei od voća i povrća.

Također se preporučuje da sa sobom ponesete dekicu koja će vam poslužiti kao udobna baza za boravak ili kratke odmore. Na njemu ćete svog mališana moći udobno umotati, opustiti ili pripremiti osvježavajući piknik u prirodi. Naravno, ne zaboravite sve što vam je potrebno za previjanje (pelene, tetra pelene, hidratantne maramice) te pokrivalo za glavu i vrat.

Kako animirati dijete tijekom hodanja?

Šetnja je savršena prilika da dijete uči i upoznaje prirodu. Dok ga nosite, pričajte mu o okolini, o životinjama u šumi, pričajte priče, bajke, legende i mitove, ali ne zaboravite svratiti i vidjeti životinje i biljke izbliza. Tako planinarska staza ne samo da će biti zanimljiva, već će vam pomoći i tako ćete protegnuti noge, a zbog zanimljivog i pozitivnog iskustva, vjerujemo da ćete jedva čekati svoj sljedeći izlet.

Ako je vaše dijete nemirno, odvojite vrijeme za kratki odmor i povratak raspoloženja. Stavite dekicu i napravite mali i kratki obiteljski piknik, pustite mališana da provede neko vrijeme izvan nosiljke ili ako je potrebno neka si malo odspava. Budući da put s djetetom traje duže, poželjno je otići ranije ujutro, pa ćete imati dovoljno vremena za sva zaustavljanja, užine, popodnevni odmor i povratak prije nego što vas uhvati mrak.

Na koje se lokacije uputiti?

Za obiteljsko putovanje birajte lokacije koje nisu zahtjevne i opasne, ali nude dovoljno prirodne zaštite od sunca. Među najpopularnijim vrhovima za obitelji su Sljeme, Zavižan, Klek, nacionalni park Paklenica, Kamačnik, Skradinski vrh, kanjon Kamačnik, Učka, Bjelolasica… Ako znate još neku super lokaciju koja je idealna za obiteljsko planinarenje koji smo zaboravili, podijelite je s nama na društvenim mrežama.