Vijesti

Stvaranje dobrih navika djeteta za stolom

Iako djeca mogu mirno sjediti za stolom samo nekoliko minuta, to su iznimno važne minute. S uvođenjem krute hrane, osim upoznavanja novih okusa, počinje i učenje o ponašanju za stolom. Hranjenje djeteta nije samo ublažavanje osjećaja gladi, već je to širi proces učenja, razvoja motoričkih sposobnosti i stvaranje fokusa na jednu stvar. Ako želite da vaše dijete jede za vrijeme ručka i ne bude izbirljivo u hrani, nemojte jesti ispred televizora, na kauču ili tijekom igre, već isključivo za stolom u blagovaonici. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

 

Uz hranilicu do pravilnog ponašanja za stolom

Hranilica je temelj za učenje pravilnog ponašanja za stolom i jedna je od nezamjenjivih proizvoda prilikom hranjenja djeteta. Stavljanjem djeteta u hranilicu, ne samo da osiguravate dijete prilikom hranjenja, već mu dajete do znanja kada je vrijeme za hranjenje, a kada za igru. Budući da se nekoliko minuta hranjenja može pretvoriti u sat vremena, važno je odabrati udobnu hranilicu koja podržava pravilan razvoj djeteta prilikom sjedenja. Što znači da bi trebala imati udobno sjedalo s naslonom, pladanj bi se trebao micati prema djetetu i od njega, te bi noge svakako trebale imati oslonac. Sve dodatne značajke kao što su podesivi naslon, podesiva visina sjedala i naslona za noge ili okretno sjedalo samo su dodatni plus koji će vam pomoći da hranjenje bude što uspješnije.

Zajedno i veselo krenite u upoznavanje novih okusa

Najveća greška koju mi ​​roditelji činimo prilikom uvođenja novih okusa jest da djetetu damo na izbor. Znate i sami, kako je teško odlučiti u restoranu, kada imate na desetke jela ispred sebe… Ako želite dijete koje nije i neće biti izbirljivo, nemojte mu davati mogućnost izbora ili pregovaranje oko jela, već jednostavno pripremite obrok i stavite ga pred njega. Naravno, možete uzeti u obzir što mu se više sviđa, a što baš i ne.

Još jedna pogreška koju roditelji često čine je poticanje djece na igru tijekom hranjenja, primjerice: “jedna žlica za mamu, jedna za tatu…” i tako dalje. Forsiranje djeteta hranom samo će izazvati još veći otpor, a hranjenje će biti negativno iskustvo, umjesto željenog pozitivnog. Nema ništa loše u tome što dijete u tom trenutku ne želi jesti, može to isto jelo jesti kasnije za ručak ili večeru. Naravno, morate biti odlučni i beskompromisni s grickalicama i slasticama između obroka.

Prilikom hranjenja i susretanja s novim okusima, uvijek imajte na umu da djeca ne slušaju samo vaše riječi, već i prate vaše ponašanje, izraze lica i geste. Bitno je kako razgovarate o hrani i postupate s njom u blizini djeteta. Na primjer, ako vaše dijete vidi da vam nakon ručka na tanjuru ostaje samo grašak, nemojte očekivati ​​da će ga dijete jesti s radošću.

Naučite dijete da se koristi priborom za jelo

Hranjenje i učenje o novim okusima bit će puno ugodniji zadatak ako koristite opremu koja će vam olakšati cjelokupni proces. Tu se prvenstveno misli na dodatke za djecu koji su dizajnira tako da ih mališani mogu držati svojim malim ručicama, a da se pritom ne ozlijede. Djetetu dopustite da se igra s tim dodacima, da ih promatra, dodiruje, da pokušava s priborom dohvatiti i uzeti hranu i s njom krenuti prema ustima, te ga usmjeravate na pravilnu upotrebu.

Pokažite mu kako može žlicom uzeti hranu i primicati je ustima. Nemojte se zamarati, ako će hranilica ili odjeća biti prljava, a ako djetetu puno hrane pada sa strane, preporučamo da mu stavite FreeON silikonski podbradak s džepićem. Prehrana i pravilno hranjenje je važan proces učenja u sklopu kojeg se razvijaju kognitivne sposobnosti i jačanje motoričkih vještina.
Mnogi mališani postaju nervozni tijekom hranjenja zbog tanjura koji klizi i pomiče se po pladnju. U tom slučaju savjetujemo vam da koristite simpatične FreeON Bear silikonske tanjuriće koji ne klize i ostaju na mjestu, a mogu se prati u perilici posuđa.

Svako hranjenje je istovremeno i učenje pravilnog bontona

Djeca kontinuirano uče tako da oponašaju svoje roditelje, stoga je važno da roditelji cijelo vrijeme daju dobar primjer djeci, čak i tijekom hranjenja. Naravno, ne možete očekivati ​​da će jednogodišnjak naučiti sva pravila za stolom, ali ga možete naučiti da sjedi uspravno dok jede, da ne baca hranu i da su jednostavne fraze “dobar tek”, “hvala” i “molim” – osnova bontona za stolom.

Djetetu je potrebno dati do znanja kako prilikom hranjenja nema mjesta za igračke, pametne uređaje ili gledanje crtića koji mu samo odvraćaju pažnju. Igranje s hranom može biti zabavno kada je dijete manje, ali kako dijete odrasta, tada je važno da se dijete fokusira na pravilno hranjenje. Iako se o bontonu za stolom uči kroz cijeli život, osnove se ipak izgrađuju u prvim godinama života.

Osnova sveg navedenog je kvalitetna i udobna hranilica, koja će mališanu biti neizostavan pratitelj na putu od prve kašice do samostalnog hranjenja. Pogledajte široku ponudu FreeON hranilica i uštedite jer su sve FreeON hranilice na akcijskom popustu od 13% u periodu od 01. – 10.03.2022.