Vijesti

Stvaranje tradicijskih običaja za Božić

Kada je riječ o Božiću, mnogi odmah pomisle na poklone, ali Božić je definitivno više od samih poklona. Božić je vrijeme za obitelj i zajednička druženja. Pripreme počinju nekoliko dana prije Božića, a ako je ovaj Božić prvi s obitelji, onda će svakako biti još čarobniji. Vrijeme je za stvaranje obiteljske božićne tradicije.
U nastavku Vam donosimo nekoliko božićnih običaja, između kojih ćete pronaći inspiraciju za kreiranje svojih božićnih običaja s obitelji.

Kupovina i zamatanje poklona

Dok kupovina poklona za neke predstavlja veliki stres, za ostale je velika radost i zabava. Prilikom kupovine božićnih poklona, poželjno je fokusirati se na svaku osobu pojedinačno, na ono što ista voli, što joj puno znači i što joj je zaista potrebno, jer ćete jedino tako pronaći savršeni poklon. Pojedinci počinju s kupnjom poklona već na početku prosinca, a većina to ipak čini u zadnji tren kada su već trgovine krcate ljudima. Ako ste se našli u zadnjem dijelu rečenice, onda je vrijeme da razmislite o kupnji poklona za svoje nadraže online.

Pisanje božićnih čestitki

Da li se sjećate kada ste zadnji put napisali božićne čestitke ili je primili u sandučić? Istina je da se danas sve odrađuje online, ali ništa nije autentičnije i romantičnije od primitka rukom pisane ili čak vlastito izrađene blagdanske čestitke u svom poštanskom sandučiću. Sad kada imate svoju obitelj, pravo je vrijeme da ovu ideju oživite i krenete u njezino stvaranje. Budite maštoviti i kreativni, neka vam u tome pomognu mališani čija će kreativnost svakako doći do izražaja. Hranilicu FreeON EOS 3u1, rastavite i složite kao stol i stolicu, te krenite zajedno u stvaranje božićnih čestitki.

Pečenje božićnih kolačića

Nema čarolije Božićnih blagdana bez primamljivih mirisa cimeta, klinčića, slatkih jabuka i svježe pečenih kolačića. Prilikom izrade i ukrašavanja kolačića i vaša djeca mogu sudjelovati i sigurno će im biti veoma zabavno. Dijete možete staviti u hranilicu ili za dječji stol, stavite mu tijesto, razne kalupiće i neka priprema božićnih keksića započne. Jedinstveni božićni kolačići, pripremljeni i pakirani uz pomoć mališana, također može biti prekrasan božićni poklon.

Ukrašavanje božićnog drvca

Jeste li znali da običaj kićenja božićnog drvca kod nas potječe još iz 19. stoljeća? U početku su se drvca kitila samo u gradovima, a kasnije i u selima. Kićenje božićnog drvca jedan je od najuzbudljivijih i najljepših trenutaka tijekom božićnih blagdana. Iako se u današnje vrijeme božićno drvce kiti već sredinom prosinca, i dalje ima tradicionalista koji to ipak rade na Badnjak. Bez obzira kada ćete ukrašavati božićno drvce, poželjno je da svi ukućani budu uključeni – čak i najmlađi koji u počecima samo promatraju iz ljuljačke ili ležaljke FreeON.

Obiteljska božićna večera

Božićna večera nije samo večera, to je zaista čaroban događaj, kada se cijela obitelj okupi oko blagdanskog stola uz okićeno božićno drvce i puno radosti. Na blagdanskom stolu neće nedostajati izbora, jer ima raznih jela, slastica, kolačića i grickalica. Ako je ove godine za blagdanskim stolom jedan član više, ne smijete zaboraviti hranilicu, koja će vam svakako biti od koristi. Ako ćete večerati kod kuće, onda će vam svakako biti od koristi bilo koja FreeON hranilica, a ako idete u posjet rodbini, preporučamo Vam da uzmete sa sobom FreeON Mini.

Postavljanje kolačića i mlijeka za Djedicu

Priča koja se prenosi s koljena na koljeno u kojoj Djed Božićnjak u noći s 24. na 25. prosinca posjećuje svu djecu svijeta i ostavlja im poklone ispod božićnog drvca. Zato što je to naporno za Djedicu, djeca mu ostavljaju kolačiće i čašu mlijeka pokraj božićnog drvca, kako bi mogao nastaviti sa svojim zadatkom. Iako je to više zapadnjačka tradicija, tijekom zadnjih godina sve više dopire do nas. Dakle, ako želite da Vaša dječica i dalje vjeruju u Djeda Božićnjaka, nemojte zaboraviti uključiti budilicu za noćni zalogaj.

Božićno jutro i otvaranje poklona

Vjerojatno za sve vrijedi da je ovo jedino jutro u godini kada se nikome nije teško probuditi ranije nego inače. Božićno jutro jedan je od najljepših dana u godini, jer ništa ne može nadmašiti uzbuđenje, sreću i veselje na licima djece prilikom otvaranja poklona. Iako bi u praksi božićni darovi trebali biti skromni, sada možete svoju djecu barem malo razmaziti ispunjavanjem želja i sjajnim poklonima. Budući da je Božić obiteljski blagdan, ovaj dan treba posvetiti druženju sa svojim najdražima.

Bez obzira na koji način provodite nadolazeće blagdane, želimo vam ugodne i mirne blagdane, te da ih provedete s onima koji vam najviše znače!

Sretan Božić svima!