Vijesti

Sve što trebaš znati o šetnjama u zimskom periodu

Zima je stigla! Možda ne baš po količini snijega, ali po temperaturama sigurno. Ako ste oduvijek uživali u zimskoj idili, čak i sad kad ste u ulozi mame, ne morate se odricati vježbanja i prirode. Saznajte zašto bi šetnja kolicima trebala biti na vašem dnevnom rasporedu i kako se najbolje pripremiti za izazove koje vam zima postavlja.

Zašto se zimi ne bi trebala odreći šetnja kolicima?

Zbog koronavirusa i svih ograničenja koja su nam postavljena, već previše vremena provodimo u zatvorenom. Čak i suh i grijan zrak ne štedi vašu bebu i bebinu kožu, koja postaje suša nego inače. I dok je lijepo promatrati zimsku idilu iz udobnosti kauča, i vama i bebi je potrebna dnevna doza svježeg i hladnog zraka koji vam razbistri um, ispunjava tijelo svježom energijom, uništava bakterije i jača vaš imunološki sustav. Svježi zrak i kretanje uvijek dobro utječu na sve, a dijete tijekom šetnje često zaspi. Ako ne zaspi u kolicima, sigurno će početi sklapati oči kad se vratite doma nazad na toplo.

Česta dilema: kada je prehladno za šetnju?

Ako ste nedavno postali mama, oko vas je milijun informacija. Neki kažu da se zimi ne preporuča izlazak s bebom, drugi da djeca trebaju biti na svježem zraku, treći da bebe nesmiju biti izložene tako niskim temperaturama… Naš je savjet da prvih mjesec dana nakon rođenja izbjegavate šetnju zimi. Također je uobičajeno pravilo da s djetetom ne idete u šetnju na vrlo niskim temperaturama, velikom snijegu, jakom vjetru ili magli. Za bebe je temperaturna granica negdje oko 0°C,a nešto starija djeca mogu izdržati nekoliko minuta i na nižim temperaturama. Naravno, nemojte pretjerivati sa zimskim šetnjama, biti će vam dovoljno pola sata dnevno. Imajte na umu da je rano ujutro ili kasnije navečer hladnije, pa je najbolje krenuti u šetnju prijepodne, kad možete uhvatiti malo sunčevih zraka, a gužve u ovom trenu nebi trebalo biti.

Kako obući dijete za šetnju?

Mnoge mame, bojeći se hladnoće, oblače svoju djecu poput Eskima, te ih zamataju u više slojeva odjeće. Osnovno je pravilo da bebu oblačite isto kao i sebe, a onda djetetu dodate još samo jedan sloj više. Dijete bi trebalo biti obučeno u slojevima koje po potrebi lako možete skinuti. Praktična zimska vreća za kolica djetetu omogućuje veću slobodu kretanja, udobnost i toplinu, a štedi vam vrijeme i napor prilikom odijevanja ili svlačenja. FreeON zimske vreće za kolica izrađene su od kombinacije velura i flisa, koji osiguravaju zadržavanje topline. Bočni zatvarač posebno je praktičan kada se dijete previše zagrije, a mogu se pohvaliti i modernim krznom na kapuljači. Više smo se dotakli zimskih vreća za kolica,ali nesmijete zaboraviti na kapu, šal i rukavice. Mališani koji već uživaju u prvim koracima i snijegu moraju nositi vodootporne kombinezone i cipele.

Kako provjeriti dali je dijete pothlađeno? S dlanom na prsima ili trbuhu, moraju bii (prije toga pripazite da nemate hladne ruke).

Obavezna oprema za zimske šetnje

Kao što vam je potrebna zimska oprema za automobil, tako vam treba i zimska oprema za kolica. Kada kupujete kolica, razmislite o kompaktnijim i većim kotačima, jer ćete lakše i stabilnije svladati snijeg i bljuzgavicu na cesti. Veće kotače lakše je očistiti od sitnog kamenja, ali uvijek nakon zimske vožnje, poželjno je kolica oprati vodom, kako sol nebi oštetila materijale. Za zimske šetnje odaberite kolica koja su od vodonepropusnog materijala, a dodatna navlaka za noge biti će od velike koristi. U košari kolica ispod čuvajte rezervnu zaštitnu navlaku za kišu, koja će vam dobro doći ako vas iznenade mokre pahulje ili kapljice. U košari čuvajte i dekicu kojom ćete pokriti mališana ako mu postane prehladno. Mekane i tople dekice Bubaba by FreeON ručno su izrađene, pogodne za upotrebu kod kuće, ili u šetnji kolicima za hladnijeg vremena. Ako je vani jako hladno, namažite obraze svog mališana kremom za bebe koja će ga zaštititi od vanjskih utjecaja i suhe kože. Ako idete u dugačku šetnju, ponesite bocu vrućeg čaja ili međuobrok. Nemojte zaboraviti ni na sebe, pobrinite se da imate prikladnu odjeću, te reflektirajuće oznake, koji će vam omogućiti sigurno hodanje čak i kad padne mrak.