Vijesti

Vožnja u hladnijim danima

Jesensko sunce nas grije trenutno pa još brinemo o tome kako djecu zaštititi od vrućina i sunca, no čim se temperature spuste, treba zaštititi djecu od od vjetra i hladnoće. Vjetar isušuje kožu, nadražuje oči i može biti vrlo neugodan, ali to nije razlog da bi dijete trebalo ostati u kući. Šetnje na svježem zraku poželjne su cijele godine, samo se treba prilagoditi vremenskim uvjetima.

S obzirom na to da su dani u kasnu jesen i zimu kratki, jutra i večeri prilično hladne a tijekom dana zrak je više zagađen zbog grijanja i ispušnih plinova preporučuje se izlazak u šetnju u prirodu,a najbolje je ići u šumu. Ukoliko nemate tu mogućnost, otiđite s mališanom na zrak ujutro ili rano popodne, kad su vremenski uvjeti i temperature najugodnije.

Zašto baš kolica?

Kolica su svakako najkorisniji i najdugotrajniji dio opreme za bebu, koja može služiti desetke ili stotine kilometara i koja mora izdržati sve vremenske uvjete. Mame s kolicima ponekad idu i na skijaške staze, tako da nema razloga zašto djeca nebi svakodnevno provela vrijeme vani, u bilo kojim vremenskim uvjetima, samo se treba dobro opremiti. Poželjno je nabaviti dobru zimsku vreču koja se može lako smjestiti u kolica i koja će biti dovoljno velika da se može prilagoditi djetetovoj veličini i grijati ga a opet mu davati dovoljno zraka da može disati i regulirati tjelesnu temperaturu. Ona isto tako, sprječava i znojenje. Ukoliko ne želite toplu zimsku vreću, možete izabrati dekicu kojom ćete prekriti dijete i tako ga zaštititi od hladnoće i vjetra.

U hladnijim danima preporučljivo je da imate sa sobom tetra pelenu ili dvostranu dekicu kako biste zaštitili svoje dijete od hladnoće i vjetra. Iako vam u ljetnim mjesecima prekrivanje neće biti potrebno, u hladnijim mjesecima možete prekriti košaru, autosjedalicu jaje, ali i sportski dio kako bi spriječili izravan dotik hladnog zraka i nalete vjetra.

U ovo promjenjivo jesensko vrijeme svakako ne smijete zaboraviti na kišnu navlaku za kolica, koji će vam omogućiti vožnju djeteta i po kiši i po snijegu. Kišne navlake su većinom prozirne ili imaju vizir, što djetetu omogućuje promatranje okoline a imaju i ventilacijske otvore sa strane što pruža djetetu svjež zrak i regulaciju temperature ispod navlake. Savjetujemo da ga uvijek nosite sa sobom u torbi ili u košari od kolica jer nikad ne znate kad će vas iznenaditi kiša ili snijeg.

U toplijim jesenskim danima dobro je uvijek imati sa sobom i mrežicu protiv komaraca, jer su komarci i drugi insekti prilično otporni na temperaturne razlike i još uvijek su vrlo živahni, dok za ugodniju vožnju zimi, kolica možete opremiti i mufom koji se pričvrsti za dršku kolica i gurnete ruke u nju kako bi vam bilo i dalje toplo a da nemorate nositi rukavice. Opremite kolica po svojoj želji, omogućite djetetu i sebi udobnu i ugodnu vožnju, ali zapamtite da kolica u promjenjivom jesenskom vremenu trebaju ne samo dodatnu opremu već i održavanje. Podmažite ležajeve kako bi kotači nesmetano i pravilno radili, kotače redovito čistite i podmažite podvozje kolica jer vlaga,prvljaština i posipanje soli po cesti mogu lako unišiti kolica i pazite gdje ih vozite- pločnici, ceste, makadam i pješačke staze su u tim mjesecima puni zamka poput skrivenih rupa, udubljenja ili većeg kamenja koja mogu oštetiti kolica. Hladno vrijeme ne znači da moramo smanjiti broj i trajanja šetnja; to samo znači da se trebamo prilagoditi vremenskim uvjetima i uživati u prekrasnim bojama prirode koja nas okružuje. Na svježem zraku djeca spavaju mirnije i zdravije.