Vijesti

Vrtić, promjena i navikavanje na novu rutinu

Odlazak u vrtić mijenja sve. Ako pri rođenju prerežu pupčanu vrpcu kako bi odvojili dijete od majke, možemo karikirati da se odlaskom u vrtić prereže prividna „pupčana vrpca“ s majkom, koja je s djetetom bila blisko povezana prvih godinu dana. Do sad vas je bilo troje, većinom zajedno i u dobrim i u lošim situacijama. I sad je došao dan kojeg se mnoge majke plaše, odnosno odlaska u vrtić. Dan kada više nećete imati potpunu kontrolu nad svojim djetetom i u njegov će život ući novi ljudi, vršnjaci i nove navike.

Savladavanje promjena kod djece

Mališani tek počinju upoznavati svijet, svaki dan donosi nove informacije i podražaje, pa ne čudi da se vole igrati ili spavati na istim mjestima i bliski su s ljudima kojima vjeruju. Djeca također imaju svoju rutinu,pa zbog sigurnosti već poznatog,teško se prilagođavaju učenju novih stvari, upoznavanju ljudi, istraživanju svijeta. Odlazak u vrtić velika je promjena za dijete, stres, osjećaj nesigurnosti, te nepovjerenje. A kad djeca osjete strah ili nesigurnost, promjena je još teža. Neka djeca počinju se više držati svojih roditelja, druga traže više pažnje, neka mogu postati razdražljiva.. Stoga trebate pristupiti velikim promjenama polako, s postupnim navikavanjem, povjerenjem i razumijevanjem. Kad dijete zna da može vjerovati vama i novim ljudima oko sebe, samo će preusmjeriti svoje razmišljanje na to koliko je zabavno igrati se s vršnjacima, da odgajatelj nije strašan i da se mama ili tata vraćaju u isto vrijeme svaki dan. Odlazak u vrtić više nije svakodnevni pregovor, već postaje želja da se doživi nešto novo.

Vrtić – da ili ne?

Neki se roditelji nakon porodiljnog dopusta ne vraćaju na posao pa ne vide potrebu da svoje dijete upišu u vrtić. Istina je da je vrijeme s majkom neprocjenjivo, ali i vrtić ima svoje prednosti i pozitivne učinke na dijete i njegov razvoj. Davanje djeteta u vrtić ne znači samo brigu ili vrijeme za sebe, već i važan iskorak u socijalizaciji svakog djeteta.

Vrtić je za dijete poticajno i kreativno okruženje u kojem se druži, igra i uči zajedno sa svojim vršnjacima, razvija kognitivne i društvene sposobnosti, ostvaruje nove kontakte, uči se prilagođavati i osamostaljuje se. Sjetite se samo svojih prvih prijatelja iz vrtića i kako se i danas rado sjećate bezbrižnih razigranih dana.

Neka istraživanja pokazuju da se kod djece koja pohađaju vrtić očekuje bolji imunološki sustav i kasnije u životu će manje biti bolesna. Djeca u početku više puta doma donose bolesti od kojih će se i ostali zaraziti, no ovo je samo način da svi razviju otpornost na razne bakterije i viruse te tako ojačaju imunološki sustav.

Još jedan razlog da svoje dijete upišete u vrtić, susret ćete se s mamama koje se suočavaju sa sličnim izazovima kao i vi, te vam mogu postati podrška sljedeći put kad vam zatreba savjet.

S novim obvezama dolaze i nove rutine

Polaskom u vrtić djeca se upoznaju s prvom rutinom i obavezama. Da bi mogli ići u vrtić, moraju rano ustati. A da bi mogli ustati bez negodovanja, potrebno je da navečer odu ranije na spavanje. Prije spavanja večera, večernja higijena i slično.

Pravila i raspored vrijede i u vrtiću. Jutarnje vrijeme posvećeno je učenju kroz igru – kroz razgovor, otkrivanje i istraživanje, te naravno igru. Ujutro djeca obično odlaze na zrak, gdje uče osnovne elemente kretanja i upoznaju okolinu. Obroci su prilagođeni ritmu djece u vrtiću, doručak, užina i ručak. Vrijeme nakon ručka vrijeme je odmora i ležernih aktivnosti poput pričanja ili slušanja bajki. Vrijeme njege za najmlađe obično se odvija tri puta dnevno, ili pojedinačno ovisno o potrebama djeteta.

Prilagođavanjem i savladavanjem ove vrste rutine, i vaš će se život polako vratiti na pravi put. Posao, svakodnevno do vrtića i popodnevne obiteljske aktivnosti. Neprocjenjivi trenuci svakog dana.