Vijesti

Zašto djeci čitati bajke?

Tko se ne sjeća Crvenkapice, Vuka i 7 kozlića, Zlatne bajke, Snjeguljice,… Sve su to priče s kojima ste se sigurno susreli u djetinjstvu i na koje vas vežu lijepa sjećanja na bezbrižno vrijeme kada je još sve bilo moguće. Sada je vrijeme da svom djetetu dočarate prekrasne događaje čitajući im bajke. Zastanite na trenutak i pročitajte zašto je dobro djeci početi čitati bajke u što ranijoj dobi.

Čitajući bajke razvijate maštu

Maleni patuljci, zelene vile, zli čarobnjaci, šareni jednorozi, leteći medvjedići, vukovi koji govore… sve to možete pronaći samo u bajkama. Bajke ne poznaju granice, u njima se sve može dogoditi i upravo je u tome njihova čar. Tijekom slušanja bajki u glavama djece stvaraju se brojne asocijacije, priče i neuronske veze koje se ogledaju u bujnoj mašti, boljem razumijevanju svijeta i brzom povezivanju različitih stvari.

Bajke nas mogu puno naučiti

Bajke su izvor mnoštva informacija — one su divno polazište za razgovor, za smirivanje djeteta, za upoznavanje i otkrivanje svijeta… Bajka često nosi posebnu moralnu pouku koja na skriven način informira dijete što je ispravno, a što nije. Kroz zaplete i sretne završetke djeca se uče kako se nositi s problemima i nedaćama, a istovremeno se potiče empatija, osjećaj i uživljavanje u uloge drugih likova. Čar bajki je i u tome što u njima zajedno živi mnoštvo likova, od životinja, ljudi i čarobnih bića, učeći tako djecu toleranciji i prihvaćanju različitosti.

 

Uz bajke do širokog vokabulara

Čitajući knjige, djeca će se brzo upoznati s materinjim jezikom, govorom, novim riječima i pojmovima, koji ujedno proširuju njihov vokabular, olakšavaju izgovor i obogaćuju znanje. U vrijeme kada su djeca od malih nogu izložena engleskom jeziku putem crtića i drugih kanala, učenje i njegovanje hrvatskog jezika još je važnije. Čitajući u ranoj dobi, naučit ćete ga i da voli knjige i čitanje kasnije u životu.

Bajke umiruju

Čak i ako je vaš mališan još toliko malen da ne razumije što mu čitate, on sluša vaš glas i intonaciju, promatra vaše izraze lica i geste te u potpunosti iz toga stvara svoju priču. Kad dođe vrijeme za bajku, djeca se smire, udobno smjeste i urone u čarobni svijet dok u njemu ne zaspu. Stoga ne čudi što se bajke čitaju odmah u krevetu, navečer prije spavanja, jer su izvrstan alat za smirivanje i uspavljivanje djece.

 

Slušanje bajki postaje ritual

Vrijeme za bajke je vrijeme za vas dvoje, da stvorite posebnu vezu između djeteta i roditelja. Pruža mirnu i ugodnu atmosferu. Ako tijekom dana čitate bajke, ugasite crtić na TV-u i pospremite igračke, a mališan neka se udobno smjesti u dječju fotelju ili stolicu i koncentrirano sluša priču. Ako navečer čitate bajke, to stvara čarobnu atmosferu. U udobnosti meke dječje posteljine i suptilnom svjetlu noćne lampe, slušanje bajke odvest će ga u svijet snova i prije nego što je pročitate do kraja.

Da bi slušanje ili čitanje bajki bilo čaroban doživljaj FreeON je za vas osigurao 13% popusta na posteljine i vreće za spavanje Bubaba by FreeON. Požuri, akcija traje od 20. do 30. 9. 2022.