Vijesti

Pravilna njega bebine kože

Nema ništa ugodnije od mekane i svilenkaste bebine kože, te nas ne čudi što nam gotovo svaki oglas za kozmetičke proizvode obećava upravo takav rezultat. Kod novorođenčadi koža je zaista posebna i sama po sebi ima sve što joj treba. Stoga je u njezi dječje kože najvažnije ne pretjerivati ​​s kozmetikom i držati se pravila „manje je više“. U nastavku provjerite na koji način pravilno njegovati bebinu kožu?

Po čemu se bebina koža razlikuje od Vaše?

Bebina koža je u osnovi ista kao i koža odrasle osobe (epidermis, dermis i potkožna koža), ali među njima postoje neke bitne razlike.

Novorođenče se rađa s prirodnim zaštitnim slojem zvanim vernix (tzv. Sirasti maz), koji štiti i hidratizira kožu i ostaje na njoj nekoliko dana nakon rođenja.

Također, koža novorođenčeta je otprilike upola tanja od kože odrasle osobe, zbog čega je osjetljivija na utjecaje vanjskih čimbenika.

Stoga je svakako važno kako njegujete bebinu kožu i koje proizvode za njegu koristite.

Bebe su čiste jer nisu izložene aktivnostima poput starije djece i odraslih. Stoga nisu jako prljave i preporučuje se samo svakodnevno pranje ključnih mjesta umjesto klasičnog kupanja.

Neadekvatni, odnosno agresivniji kozmetički proizvodi i prečesto kupanje u kombinaciji s vanjskim čimbenicima mogu dodatno isušiti, iziritirati ili oštetiti ionako tanku epidermu te uzrokovati probleme s kožom.

Više o tome kako kupati bebu pročitajte ovdje.

Najčešće kožne bolesti kod beba i male djece

Rumeni obrazi

Na bebinom licu često se mogu vidjeti sitne žućkaste kvržice koje nalikuju malim prištićima. Mame često kažu da se tako čisti bebina koža, što i nije sasvim pogrešno. U biti, to su žlijezde lojnice koje ubrzano luče zbog utjecaja prenesenih majčinih hormona. Ako su te mrlje bijele i čvršće na dodir, radi se o keratinskim cistama o kojima se ne trebate brinuti jer će brzo same nestati.

Miliaria

Ako primijetite sitne prozirne ili crvene mjehuriće i kvržice na djetetovoj koži  koji svrbe i potiče ga na češkanje, najvjerojatnije se radi o Miliarii, uobičajenoj bolesti djece koja se najčešće javlja uz febrilne bolesti. Može se pojaviti i ako je bebi pretoplo ispod odjeće ili ako koristite previše masne proizvode u njezi.

Pelenski osip

Pelenski osip je prilično česta pojava u dojenčadi između 9 i 12 mjeseci starosti. Javlja se u području pelena, najčešće uslijed iritacije kože u dodiru s mokraćom ili stolicom. Osip možete eliminirati tako da bebu ostavite neko vrijeme na zraku dok joj mijenjate pelene na komodi za previjanje, kako bi se koža čim prije osušila. Zbog prevencije i eliminacije pelenskog osipa potrebno je dijete redovito previjati i koristiti kvalitetne pelene koje su izrađene od prozračnih materijala koji će omogućiti bebinoj koži da diše.

Atopijski dermatitis

Jeste li znali da se 90% atopijskog dermatitisa razvija do 5. godine djetetova života? Riječ je o kroničnoj upali kože koju osim nasljednosti pokreću razni čimbenici i može se pojaviti u različitoj dobi. Bolest se manifestira kroz svrbež i upaljenu kožu na vratu, zapešćima, gležnjevima, zglobovima koljena, te između stražnjice i nogu. Kod težih oblika koža je izrazito dehidrirana, a svrbež i grebanje mogu je još dodatno oštetiti. S obzirom na to da je kod beba nešto manja zaštita, nego kod odrasle osobe, tada  štetne tvari brže prodiru u kožu i pogoršavaju stanje, a djeca često osjećaju nelagodu, svrbež i bol.

Atopijski dermatitis možete ublažiti s nježnim proizvodima za njegu bebine kože na prirodnoj bazi, prirodnim i blagim deterdžentima te izborom kvalitetne odjeće i materijala primjereno za djecu. Jedan od takvih proizvoda je i naša FreeON Organic linija „Little Miracle“ koja je izrađena od najmanje 95% organski uzgojenog pamuka, što znači da se tijekom proizvodnje ne koriste štetni pesticidi i bojila koja bi kasnije mogla iritirati bebinu kožu.

Njega bebine kože

Danas je kozmetička industrija koncentrirana prema potrebama odraslih i djece, te na tržištu postoji ogroman broj proizvoda za djecu – od sapuna, šampona, ulja i krema, koji mogu uzrokovati više štete nego koristi ako se koriste na nepravilan način.

Točnije,  bebe i djeca za kupanje trebaju samo mlaku vodu i nježan sapun s alkalnim pH.

Zdravoj bebi nije potrebna neka posebna njega kože, potrebna vam je samo voda i nježni sapun na prirodnoj bazi, kojim svakodnevno perete intimna mjesta, pazuhe, vrat i stopala.

Koliko često je potrebno kupati dijete ovisi uglavnom o dobi i aktivnosti.

Za bebe i malu djecu dovoljno je kupanje 2 do 3 puta tjedno. Kupke ne bi smjele trajati duže od 7 minuta, nakon čega se dijete ne briše, već samo lagano omota ručnikom ili još bolje: bebu umotajte u mekani kućni ogrtač.

Ako vaše dijete pati od kožnih bolesti, njega kože je neophodna. O tome se posavjetujte s pedijatrom, koji će prvo procijeniti stanje i propisati odgovarajuću njegu.

Svakako koristite što više prirodne kozmetike na bazi vode, kao i odjeću od materijala koji omogućuju bebinoj koži da diše.

Iako možda ne mislite tako, ali bitan je i izbor dječjih dodataka – od kvalitetne posteljine od organskog pamuka, kvalitetnog gnijezda, zgodnih dekica i, ne manje važno, igračaka.

Nekoliko savjeta kako spriječiti ili barem ublažiti kožne bolesti kod djece:

  • „Manje je više!“ Prilikom kupanja, koristite mekaniju vodu, a ako koristite kozmetičke proizvode, koristite one na bazi vode, bez puno kemijskih dodataka i alkohola.
  • Koristiti odjeću od prozračnih i mekanih materijala, primjerice od pamuka ili još bolje od organskog pamuka.
  • Za pranje bebine odjeće koristite detergente i omekšivače koji su namijenjeni za bebe i malenu djecu.
  • U prostorijama u kojima boravi beba ili djeca, pobrinite se da ne bude suhi zrak koji još dodatno isušuje bebinu kožu.
  • Koristite pelene koje omogućuju bebinoj koži da diše i redovito ih mijenjajte svakih 3 sata.
  • Zaštite bebu ili dijete od vanjskih čimbenika koji mogu nepovoljno djelovati na bebinu kožu: UV zračenja, hladni vjetar…)